央視主播:美國濫用經濟金融霸權, 憑藉一張成本17美分的百元美鈔,讓其他國家向美國提供價值100美元的商品和服務

173 回覆
103 Like 46 Dislike
On9有樣睇
俄爸爸
你咪唔好用囉
叫個主播講下VIRTUAL COINS , 一定仲過癮
睇黎佢地係讀chin his上腦
咩五銖錢個啲
佢哋講太陽西邊升起都buy㗎啦
證明要全球都應該行anarchy
全球政府都係騙子
On 9! 唔通人民幣¥ 100現鈔真係要¥ 100成本咩!
班友未讀個書梗係咁講
試問他哋有幾可會share CGTN既新聞
咁港紙同人民幣都係啦
紙幣1蚊同100蚊成本唔會差太遠掛,唔通紅色墨水貴d?
支那人都屌到央視on9
有冇多啲 po出黎笑下
咪係!!

BTW,冥紙敢自由市場兑價至出黎吠啦芝殃屎!!!
支那狗一直想取消實體貨幣呀嘛
講得無錯, 所以中國應該立即禁用美元...
你都識講廢老
藍廢老仲蠢過啲支那人

在大陸微博平台,儘管很多評論已遭刪除,但是在轉發評論中,還可以看到網友的各種嘲諷。
「你才是搞笑吧!宣傳稿就能脫離正確的常識了嗎?紙幣的價值取決於其購買力,和他的面值沒有關係。其所謂的17美分價值的100美元紙幣,簡直是讓人笑掉大牙」,網友紛紛嘲笑這種宣稱的低智,「笑死我了,這稿誰寫的,但凡上過高中……」,「但凡有一丁點經濟學常識,也說不出這種話,吐了」,「一本正經地來搞笑是吧,多念念書吧,知識水平的提升還是很緊迫的,不懂那不如選擇不講咯」,「在反智的道路上越走越遠」,「到底是收美金的貪官們智商不行?還是這主持人智商不行了」,「多無知才能說出這種話?」,「侮辱經濟學」。
有料你咪將你張垃圾人民幣升值, 打到美金價值變"17美分"囉
其實佢個說法好ON9

我諗係得中國100蚊紙既成本係100蚊
貪左90蚊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞