自從食多左韓國公仔麵後,就覺得出前一丁難食到死

327 回覆
343 Like 868 Dislike
我想食返30年前配方既雞蓉出前一丁D韓國麵一定無訂企
如果討論區係俾人講嘢嘅,就唔應該出現「關你撚事」呢句
所以我先用呢句去回應同我講呢句嘅果條友
然後就有另一條友懶醒咁出嚟cap圖,以為我中回力標
又一次證明我係話得你啱,人哋睇嘅嘢同你唔同就話人見識少學識少
而家係講緊將所有麵都統稱為公仔麵呢個講法喺當今呢個時代已經係out of context喇,明唔明呀?
意思即係話就算係約定俗成嘅嘢,都會隨時代變遷而被淘汰
而你啲口吻就十足十啲唔願接受自己已經out曬嘅廢老
開頭以為自己眼花,原來真係有分2款麵底
其實真係睇出產地, 以前最正嘅 合味道 香辣海鮮, 變咗大陸造, 難食過屎, 得番個咸字.
E家我只食韓版辛辣麵, 正. 有隻金/白色嘅咩韓國牛骨麵都OK.
麵質真係韓麵好
係 你講得啱
巴打小心仲唔与時並进改口井方便面,樓上已經call緊国安
咁講食營多係咪要改口做印尼撈麵先合格
係,好似分香港做同大陸做,所以我後期淨係食豬骨,但係而家都變埋白,所以食日本版
你唔好撚煩啦
對住個弱智仔係要比d 鼓勵佢
安城
福麵屌打all
係韓國方便麵
辛辣麵個辣度都頂唔到就唔好食韓國麵啦
辣雞麵嗰啲點算
唔辣嘅麵邊好食
以前韓國野無咁辣
係有年用開嘅辣椒失收
咁韓國家家户户都要醃泡菜
就進口咗好多外國辣椒
但唔同辣椒辣度有分別
好多人果一年既泡菜辣咗
有部份人覺得辣D仲好食
就返唔到轉頭
市場上都多咗更加辣嘅產品
茶記港丁根本垃圾嚟,放一陣已經淋哂唔想食
如果茶記有得揀我會轉烏冬/辛辣麵
認真 就算嚟到加拿大我都係買番日丁同合味道
呢2隻真係無撚得輪
可惜我呢邊無辣牛版
韓國省出嘅嘢,真心唔錯
懷疑好多人話一丁難食係因為煮太耐

凍水落麵,一散就撈起
隻碗我就放3成至一半熱水開味精粉,之後再放凍水上麵
水溫啱啱好食得又唔驚浸太耐會淋

至於泡菜麵我有時都會食下,個人覺得薯仔麵質唔錯
不倒翁無記錯好似係科學辣嚟我個人麻麻地
辛辣麵就不過不失啦

碗麵/杯麵嚟講我都係鍾意食合味道,但個麵餅好似轉咗?
感覺以前好食啲
薯仔麵世一
講緊日常食
唔係成日想食辣
辛字麵個辣度對我來講都已經流汗同唔可以大啖食
不過都還可以,我諗有啲人會係完全食唔到

辣雞麵直頭係challenge啦
我唔係好信有人次次都食辣雞麵...
仲用巴打 用兄day啦
我只倒3分1嘅粉,自己加雞蛋同芝士
黑色包裝嘅另外有包澳洲牛骨粉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞