[敗家之眼]ROG Strix Scar 18 (2023) G834 13980hx+4090開箱評測試玩!

94 回覆
31 Like 11 Dislike
對上一次買機已經係21年5900hx+3080個代
跟住一路都無買過新機.原因在於gpu未更新,cpu intel 新既H55系列又是第一代
同埋各大廠既模具又冇更新,所以一直都伙係持觀望態度

到左今年睇曬intel+nvidia評測
我知今代新機就係我想要既野
13980HX=13900K完整核心下放=13700K性能
laptop 4090=4080 16完整核心下放=4080 16 80%性能=3090TI性能

仲要各大廠都換左新模具增強左散熱能力
想轉下口味唔買返rog,睇中aorus 17x2023
但睇左review個原廠bios性能釋放柒既
變左又要搵過目標,結果又睇返rog
係sca16用mini led,scar18大芒同散熱會更好既情況下我簡左18
本身想等外國水貨,但外國未計運費3899US倒不如買行貨
埋單大約34000
行貨今次大手筆
送左ROG 背包+ROG Fusion II 300+ROG Gladius III

ROG Strix Scar 18 (2023) G834 SPEC
i9-13980HX
32GB DDR5 4800
2TB GEN4 SSD
175W 4090
2K 18 DCI-P3 100% 500NIT
4-speaker

跑分 (TURBO MODE 230W TDP)

跑分風扇最大 (手動最大250W TDP)

SSD跑分

GAME TEST (TURBO MODE 230W TDP)

Dead Space (Remake)
DLSS QUALITY+全開+RT
呢隻GAME唔開DLSS都係低10FPS左右

霍格華茲的傳承
DLSS QUALITY+全開+RT
呢隻GAME同一位置唔開DLSS得60開DLSS3有138

Red Dead Redemption 2
全開

香港好似要35k?

雖然我都想慳位買返部, 但真係太貴
laptop 版4090, 175w好似大約係desktop版既4070Ti左右

之前睇其他人review好似話有電流聲? 唔知巴打果部有無
一定有,只係大與少
我用咁多部有聲
開心分享心機post

巴打可不試下唔同情況下跑多幾次3DMark Fire Strike Ultra?
1. 熄CPU turbo boost
2. Undervolt CPU
3. 熄CPU turbo boost+Undervolt CPU

主要想睇玩4k嘅情況下, FPS可不keep到8-90%之餘部機又冇咁嘈同熱

Intel XTU:
https://www.intel.com/content/www/us/en/download/17881/intel-extreme-tuning-utility-intel-xtu.html
我部Scar 18換左DDR5-5600 (2x32GB)都係一樣行得4800
上唔到5600 睇大陸評測又話support 5600
其實究竟支唔支換 條ram我已經plug & play原生5600

另外個Mon較亮度條Bar唔知撞左d咩
而家較完光暗冇反應 要再重新開機先會轉新較果個亮度
5600 應該係16 定唔知32 gb ram 再上粒cpu handle 唔到就變4800
ching我一般長插mon用,scar18如果長期冚住蓋會唔會散熱冇咁好?用緊s15 佢開蓋下邊先會升高透風,諗住入手scar 16方便可以4圍出trip
Ram我就打算搵多對2x16GB再試
但Mon光暗果度我reset部機去返出廠模式都唔得
究竟點解會咁
恭喜新玩具
我上網睇過13900HX系列個imc理論上如果得2個插槽位用16x2可以行到5600,32x2行到5200,你可以望下bios有冇野未開,但佢rog官方又冇寫到明用唔用到5600,可能要send email去問下

另外mon 較光度bug問題我尋日都係咁
你試下轉返混合模式,如果都係唔得
就要同我一樣開左混合模式回返asus出廠
係混合模式下裝曬所有driver先再裝window更新
咁樣獨顯模式下先正常較到光暗
2插槽理論上行5600ram會落5200
但唔知佢有冇買錯ram
點都會影響少少因此佢有個位鍵盤入風
但我覺得影響唔會太大,佢今次下面開口都夠
我今晚可以幫你試吓
顯示器
ROG Nebula Display
18-inch
QHD+ 16:10 (2560 x 1600, WQXGA)
IPS-level
Anti-glare display
DCI-P3:
100.00%
更新率:
240Hz
反應時間:
3ms
G-Sync
Pantone Validated
MUX Switch + NVIDIA® Advanced Optimus
Support Dolby Vision HDR :
Yes
話就話4090
port royal得4090一半
好心就改返叫4080啦
Desktop 張4070ti都行緊3xxw
已經早過成部laptop 個散熱性能邊有得比
又用desktop 同 laptop 比

你放唔放撚到部4080 desktop入個手提行李拎出trip先

4090只係名義上同系統上最高性能

夾硬比較冇意思

係人都知desktop 性能好過laptop
一直都唔明既然係4080性能就改番4080同名咪算
點解要改4090黎呃人
咁多年都係咁
D唔識電腦既人真係以為同真4090有得比
好似賣緊33500
名既野任老黃改
唔識電腦既一買咩都會比人水,唔會有分別
牙石D風扇係咪仍然嘈到pk?
有冇打機果陣既溫度睇下
盲人發現案
好想買 但係次次買完gaming laptop返黎都好少打機
留名

自己用咗desktop幾十年
真係好難搵個理由去另外買部laptop

不過都好驚訝依加啲laptop進步得咁犀利
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞