(公投)覺不覺係街鋪度試size 再上網買呢個行為好無恥?

39 回覆
64 Like 59 Dislike
講緊d 無心係鋪買一心去試size 個人

認同:
非常認同:
唔覺
可能試完忍唔到手即買呢
舊時做名店 啲人試完係同你講:「我會去法國買架啦 ~」
理性上:唔覺,自由市場,我緊係搵最平
情感上:人地sell我都要時間付出,自己都有享用到
實際上,幾百蚊既野,唔洗試size 喇:幾千既野差少少就唔好搞咁多上網買喇
點解要其他人幫你俾租?
你咁講好多女買化妝品都係咁試完粉底唇膏色就上網買
你咁講好多女買化妝品都係咁試完粉底唇膏色就上網買

一樣屌
戇鳩,同一件衫上網買連 shipping 三日到手 $1500 香港 shop mark $2200,後者仲要對住個十問九唔知兼企埋一邊玩電話既 sales,好老實試完 size 唔當住 sales 面前篤手機買都已經好比面。
唔覺

假如係街鋪買同上網買
講緊既係差幾舊 什至千千聲既
唔上網買係咪好笨柒先
你過到自己咩...

同埋試1,2件都唔算好阻人
唔試點知岩唔岩

但假如差價講緊係幾十或者百幾既...
早買早享受算
一件J crew shirt
香港折完5舊幾
美國官網買可以百五蚊有找
最終都係俾錢佢賺 試size我唔覺好大問題
如果唔係香港賣貴3分1 甚至一半
洗鬼咁咩
其實係
問得鋪係預左你"可能會"買先比你試
但有D人真係純粹去試SIZE然後上網買
呢D人咪要BLAME囉
打開門做生意就預左有呢d人
一係就寫到明不設試穿
唔係既話試完唔買有咩問題
唔覺
純粹時代變左 有啲實體野係會輸蝕
有間實體舖 有曬視覺滿足
個客又可以即時攞到件貨走
其實對比上網買 個客當下購買慾已經高好多
但點解個客都寧願忍到上網等先買
好大機會係食水太深 造成生意流失係理所當然
仲諗住屌啲客
其實真係幾仆街, 但平太多就造成好大誘因令人做呢樣野
我如果價錢差得嗰一百幾十蚊就畀下錢人賺
未來趨勢就係街上得番食店有實體鋪

傻啦 一定唔會
開舖你估淨係零售咩 Marketing黎架

傻啦 一定唔會
開舖你估淨係零售咩 Marketing黎架

傻啦
你估開十幾廿間鋪又係marketing黎?
覺 不過覺唔覺得香港d代理賣得好撚貴
如果去番同一間公司既eshop買就唔覺 因為最後都係用完佢service 消費番係佢公司
只係網上冇得試去實體店到試左先買

同埋好多時咁樣試一試會帶動到有其他買野既機會
係英國 d sale直接叫我試完上網買好過
咁仲要實體店做乜鳩
你班撚樣學咩人試野呀又唔買
人地幫你著埋鞋解釋比你聽邊到好邊到唔好
仲要頂撚住你陣臭腳味
結果你同人地講上網買 話過唔到自己想慳果一百幾十

果一百幾十係服務費呀屌 又要試又要求多多 結果原來係比錢第二家 仲要享用服務覺得自己理所當然

唔係唔比你試完上網買
但你又要串過馬撚 晒人時間
屌你個心態咁樣簡直係無恥
前日試佐件Fred Perry,香港賣2669,英國sale做緊825,比你鬧下仆街仔又有咩所謂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞