美國國防計劃局:AI 已能操控一架實際的 F-16 有望進化成無人機

147 回覆
81 Like 2 Dislike
連登仔唔明對現時科技嚟講,駕駛員先係現代戰機最大既限制器

先唔講少咗駕駛員+ 相對應既設備可以幫戰機減重成功,淨係無視G force 已經可以令戰機做出各種對駕駛員嚟講匪夷所思既高難度迴避動作

仲要AI既特性係所有戰機既表現會接近一模一樣,唔會出現因為駕駛者既駕駛技術or 心理質素而造成戰果差異,一次戰術數據升級就可以令所有戰機作戰力提升,對啲高層嚟講呢樣野先最吸引
唔會嘅,最多做電池啫
軍事野唔用windows
提升G-loading喺priority list入面排位好低

機動性係diminishing returns,高過現時戰機能力範圍內嘅機動性係價值不大
更高G動作唔會幫到你迴避輕易拉50G以上嘅現代導彈
https://youtu.be/4g4_jzqBJnA
甚至會令架機更加容易被擊中,極高G動作消耗太多動能

個趨勢唔係機動性,而係將detect敵人距離拉到有咁遠得咁遠,敵人可以detect自己範圍縮得有咁細得咁細

如果敵人根本搵唔到你,咁你自然冇需要迴避導彈 i.e. Shoot first and don't be seen
問題係F-16呢類舊式戰機礙於機身外型限制,根本好難做到F-35個種高隱藏性、進入敵方領空而唔俾敵方雷達發現,而且唔一定要避到高精準導彈先有用,可以減低被其他地面武裝擊中既機會已經有價值,所以我唔同意你話提高戰機機動性無用既說法
Ace combat 7
真心好睇
敗筆係唔識用陰力
我意思係機動性再高意義不大,未至於冇用
至少我唔認為值得為咗獲得更高機動性而需要接受嘅trade off
始終X-62 VISTA目標係為Skyborg無人隊友機計劃做R&D,唔係將F-16改造成無人機,討論四代機冇乜意思
況且F-16設計係跟住9G限制,好難講冇咗機師係咪可以做到大幅度機動力提升
我既構想係前期攞實戰數據做data base,正常會先由舊式戰機執行一啲簡單既飛行任務 (eg. 巡邏 & 偵察),理由好簡單出咗咩意外墜毀都唔會太肉赤 ,所以現在為F-16安裝AI 應該只係為咗Train AI,暫時唔會大規模實裝
當然將來有啲咩突發危機、好似俄狗咁連箱底貨都要攞埋出嚟用,為數量最多既F-16安裝AI 即時增加戰力未嘗唔係一個選擇嚟
ai連軍人份工都要搶埋
唔會搶,一部F35”領導“20架F16,輕鬆打支那
叫Sharon Apple呀!
會會hack返地面補給,扮上頭指令叫散仔拎定D彈出黎.....
打飛機咩陰力
唔會打中美軍 間碟/盟軍/平民就唔包
Ace Combat 7
AI 戰機海
控制埋戰機,真係可以智能叛變
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞