美國國防計劃局:AI 已能操控一架實際的 F-16 有望進化成無人機

147 回覆
81 Like 2 Dislike
X-9 Ghost
呢套好鬼正
咁都係戰機姐,海陸都仲係用人打
DAN:
我諗佢應該緊張過你依d全custom野,應該有dual system呱
美軍一直都有對AI做模擬戰,而家只係將模擬戰個AI放返落去部真戰機度啫。
機師主要用嚟孭鑊
唔係用黎揸飛機

連埋隔離PO猛咁講AI砌囡砌J圖

(有圖)真係估唔到AI做圖出左半年已經可以打美術家同IG女
https://lih.kg/3306756

玩猿了,人類玩猿了
銀牙
你覺得美軍ai勁啲 定其他國家啲ai勁啲?
唔洗train人喎 經驗可以累積
唔怕死 唔怕g force 唔會肚餓
做任何任務冇心理壓力
高層角度睇非常有價值囉
無視G Force, 可以飛上太空?
智能叛變
對軍事完全唔識
想問無人機 同AI駕駛有咩分別
定我搞錯左野
戰鬥妖精雪風唔係假既。以後一定可以揸有AI既戰鬥機打外星人
係咪腰斬左,唔會有新一季?
無人機 其實係人手係軍事地基遠程操控 並唔係真係無人操控架機
你可以將所有遙控飛機叫做無人機
無人機攜帶彈藥量無F16戰機咁多 而且遠程網路操控有delay
ai渣機就係onboard computer 自動操控,無需人手係遠程控制
反應快 無delay
兩者都可以做到人做唔到嘅高G力機動 唔需要人類維生系統/彈射座椅
日本人對AI嘅認知太理想、樂觀
歐美影視作品探討呢個主題深入太多
你聽開嘅無人機 e.g. MQ-9 嚴格歸類係叫做Remotely Piloted Aircraft System
簡單講就係遙控飛機,地面依然有機師操控

AI駕駛係要佢識得因應情況/任務自主行動,現階段目標係loyal wingman有人機無人機組隊
Vista 本身都唔好用,仲用呢個名
雪風
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞