傳統本地證券行仲有無存在價值?(例:致富、耀才)

57 回覆
18 Like 6 Dislike
自從三年疫情,唔畀班廢老、師奶去門市玩大利事機。

班廢老廢中,一係轉學網上炒股、一係就索性戒左唔炒股。

呢類本地證券行又唔係幾吸到後生新客。支那又開始著手Ban唔畀支那人玩。

佢地仲有咩存在價值?
而家仲有咩迎新可以拎?
取消完ACC幾耐可以再開戶攞迎新?
得既咩?可以食完又食?
耀才條數依然係好
仲有好多人用
即係牛牛仲有空間吞拼增長
牛牛靠大陸客
耀才自稱98%收入黎自香港
客源唔同
雖然唔知點解咁多人用耀才
以前都話有個地方比班退休人仕座下打下牙胶
依加都縮哂皮 阿伯阿婆又識用智能手機
去大家樂座都得
收費又唔係平 依加真係無咩作用
我身邊無人用耀才。

佢既所謂98%香港客係咪有身分證既支那人?
的確, 用左幾間, 致富的月結日結都好清楚, IB d 結單係最亂
致富細間
怕唔怕執笠
券商靠十零廿蚊佣金搵食就等執笠啦
一通都靠佣平 咪又做唔住

牛牛呢類新網上券商全部大陸野 又新興
多數本小候生老散用 搵食瓣數應該仲未夠本地薑多

傳統本地券商好多搵食方法嫁
港股以前真係炒家天堂 正路買大藍籌 收風炒紅籌 向上炒搭棚散貨 向下炒合股供股 賣殼股 微信女莊家股等等
呢啲炒作擺銀行成本太高
好多都係用本地券商做
甚至本地券商個老細本身都係莊家
莊家倉點都億億聲啦
仲有幫中細微型股上市分銷 配股 賣殼呢啲先係大生意

而且本地行歷史悠久 有信譽同口碑
好多醫生 律師 工程師 幾百萬甚至幾千萬倉擺呢啲傳統券商 客戶質素好好
抽新股借孖展 借貨沽空等等 食息都好和味
有ban 咩?
牛牛大把業務點會輸
配售都大把
一季賺既錢都多過本地行成年啦
致黃,耀藍呢D垃圾你睇佢收既佣金幾錢就知冇錢途
以前就係
(加下唔知)
致黃就每下愈況
完全倒轉曬黎講
致富而家嘛嘛地?
唔通真係靠賺份佣咩
細券商有d margin就爆倉都唔洗call
同佢打好關係 緊要時候比多幾日你周轉分分鐘破產都彈返起身
致富張單真係幾靚
(自己諗)
答應左
郭家安
唔再冇理頭吊致黃
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞