香港成台灣網民討厭的城市 店員態度惡劣常黑面

326 回覆
189 Like 26 Dislike
十分之好呀,最好唔好黎
之前VIU 又要威又要戴頭盔 訪問咁多個行業都話最難頂係本土香港人喎
香港服務業閪係事實,但台狗窮都係事實
食野貴,去歐美日唔係總貴咩,其次去人地地方旅行,點解要用自己母語,香港人去台灣會唔會講廣東話
好想知有冇人comment附和或者屌佢
垃圾窮撚
On9日本食野仲貴啦,雖然人地好食好多
其實台灣幾垃圾,但因為太平所以由佢
屌到傻咗 但佢死撐
本身台狗唔算太有錢,普遍去旅行都係東南亞+東亞為主,歐美唔多
咁東亞黎講最發達既日本的確食方面係平同高質過香港,一比較之下咪輸撚晒,再加上香港服務業閪到爆,咁仲點會有人鐘意
真,香港就係講廣東話同英文嘅地方,憑咩要就你講普通話
喺香港人眼中中文從來都係講緊廣東話唔係普通話,個弱智支台仔咁鍾意話自己講緊中文就死返支那講飽佢。中文中佢老母咩
你好,我台灣來的,能說國語嗎?
香港個case都唔關高唔高人一等事,自己地方用自己語言講嘢有乜問題?
而且香港俾中国搞撚到咁慘自己地方又俾普通話人打壓,聽到仇人用嘅language潛意識都會覺得唔舒服,根本唔係不唔不屑嘅問題。
又唔見香港人歧視講英文日文嘅人?
香港疫情前後都唔志在外國客,洗錢唔多。論消費力大陸客,甚至日韓客都完勝鬼佬客。
最緊要神憎鬼厭
唔好搞笑啦,茶餐廳開黎serve遊客?台灣佬窮,洗唔洗整個台灣價俾佢地呀?

覺得唔抵,拜託唔洗黎,唔志在台灣人洗個一千幾百扮大爺
食野黎講
香港食物份量真係細, 去外國旅行成日食到死死下
服務西都係一半半, 主要都係想爽手做完到下一單

香港要好services我估你要去呃錢omakase (未必好食)
台灣日日都車死人啦 ...
台灣人識講英文咩?
仲有就係咩叫黑面DLLM
咁留嚟台灣食囉過嚟把撚咩
台灣仔講得啱 香港的確垃圾 香港餐飲業真係食得屎 閪面 趕人走都有
但係台灣仲衰 行出街都要因住比車撞、連行人路都冇,另外成日講乜嘢人情味根本就係用人情味嚟掩飾自己唔鍾意守時規矩
完全正確 但台灣仔自己收入低 話人貴
另外睇嚟班人應該冇去過歐美 其實香港食嘢已經算好平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞