香港成台灣網民討厭的城市 店員態度惡劣常黑面

326 回覆
189 Like 26 Dislike
我個幾日見到幾個西班牙同德國既中國人,買手又有自己行下又有,都算有啲笑容幾好禮貌。

原廠中國人就都態度閪
珍,同其它話言相比,有幾多鬼佬學普通話

就算近年多左唔少人接觸,本身就好偏門,如果真喺咁熱門,教外國人中文嘅中國教師就唔駛愁人工低

兩個字係咪唔識分?
你唔好預有人識囉

你可以講,但你老奉關人鬼事

人地唔講又話歧視又剩,個世界圍繞你轉
討厭蝗語還討厭蝗語
但歴史上漢字文化圈真係影響到周邊國家
廣東話同普通話嘅用字,發音,文法都有好多相近嘅地方
所以我地學普通話,一定容易過鬼佬學普通話
再加埋學校有上過堂,平時上網聽歌睇片
真係無乜可能會完全唔識聽國語
古漢語=普通話?
用漢字唔等於人地會識講中文
日文借漢字 韓文以前都有
到後期漢字都唔Q用
重點係我識唔等於我要同你講
唔識亦都唔係罪 唔係老馮就你班台灣 大陸人 明未?
唔識唔緊要
但都唔駛閪人面
你明唔撚明?
你去日本同日本人講英文
日本人就算英文唔好,都唔會閪你面啦
我唔係指古漢語=普通話
而係指大家歴史上都係漢字文化圈
所以有好多相近嘅地方
而且同日本韓國純綷借字唔同
我地平時用嘅書面語除左繁簡同用語之外,係文法上同普通話幾乎一致
你唔駛查字典你都睇得明大陸同台灣嘅文章
容易學再加上容易接觸到
所以無乜可能會完全唔識

就當真係唔識,又係咪要俾面色人睇?呢個又另一個問題
台灣人都幫手說好香港故事,香港蟈安帶頭,人礦點可以落後

https://youtu.be/mpGeG0R88vw

https://youtu.be/431J5ILFDQQ

我唔知喎,人地閪面有幾出奇

人地日本都可以好排外架喎,你自己思想定型姐
漢字文化圈
依家人地有幾多有學普通話/中文

普通話同廣東話直頭兩隻語言嚟,你話用字、發音、文法似,咁你去中國講廣東話喇

當你「普通話」(中文)影響到周邊國家係真,書面語還書面語(書同文),普通話還普通話,其他語言還其他語言(例如日文、韓文),你估其他語言嘅人真喺隨便講就係普通話,大把用語,大把發音,連文法都可以唔同,話好似嗰啲係氹人學普通話/其他語言嘅客氣說話,現實就喺識廣東話,唔一定識聽普通話

上下堂、聽下歌、睇下片就隨便識,十二年教育都培養左大量英文人才喇
屌 你咪先定義
再講你既points 囉
係真架 快走啦
遲下無得走
你同鬼佬講港式英文,唔計港式發音喇
應該溝通無障礙,識聽識講

以為
台灣遊客連最重要果樣都冇提到:

間間茶餐廳
部部電視機
都長開播住
TVB

如果澄碧邨有人賣魚蛋
你去坐底買一串食足成日
老闆仲多謝你陪佢吹成日水添

咁你明點解我專登用台北做例子未呀
一早走咗啦傻閪
博唔刀
台狗呢排比日本仔屌完又唔敢還拖只能夠屌無還手能力嘅香港洩憤
香港成香港人最討厭城市
same
主要係人嘅問題,人閪(大部分)
台北市容好似貧民窟咁
正常嘅
一個地方啲壓力細啲
做人就自然開心啲
睇嘢又相對冇咁執着
對人都自然好啲
你對人好啲人哋又對返你好
呢個先係社會嘅良性循環
你真係好垃圾
好彩我唔係咁
香港人有大假都去支那泰國日本韓國渡假
唔明啲人黎香港旅遊做乜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞