結衣連blue cry都唔識串

122 回覆
198 Like 13 Dislike

日本人點去旅行?

唔重要
旅行唔係必需,但工作生活係必需
就算淨係日本本土旅行都夠佢地玩

前面果句認同
但最後果句盲撐勉強左些少
井底蛙味好濃

日本人的確經常程度本土旅行
佢地係星期六日咁兩日一夜 可以新幹線又可以國內機去
人地國家大又多地方文化
就算講中國美國呢d 都係好多國內旅行 用返自己母語唔成問題
但香港始終地細 你唔會話去轉太平山叫旅行
甚至澳門都可以即日來回 仲要澳門都係講廣東話先方便

再講另一樣 語言問題
日本人將外來既英文等會轉做日文讀法 因為日文既字詞唔多 一係用漢字 一係就用片假名 到今時今日都會咁做
以前香港都係 將taxi 叫做的士 但而家好多英文字香港人講既時候已經會直接講英文 唔會譯做中文字
(或者本身已有中文字去代表)

個差別係 有d 專業深奧既詞 香港人一定要識英文先得
但日本人會有人譯晒做日文 方便佢地學習同使用 令到有d 情況下唔駛識英文都得

絕對唔係井唔井底既問題

首先要知道
「國內有好多旅行機會」同埋「淨係國內遊行都已經夠佢地玩」既分別
中國人,日本人,韓國人都有好多國內旅行既機會,基本上個國家大啲 交通完善就得
但唔等同於「淨係自己國家都夠佢地玩」,然後合理化左「外地旅行見識相對上唔重要」
你明唔明

另外語言問題
無研究得咁深
淨係知我上個月先係荷蘭試過同日本人溝通過
佢地啲英文拼音基本上大家都R撚哂頭

首先旅行呢樣野唔係單單講國家黎定做見識多定少
即係講一個國家入面可以用自己母語去見識多d 野
例如牧場 森林河流大地海建築等等
即使同一語系既地方文化都各有不同 呢樣亦都已經貼合左旅行既重點
如果要講語言 的確英文係叫方便
但學你話 如果重要性係講緊外地旅行既見識
咁好多地方其實都唔係識英文可以了解到
即係去日本咁 你唔識日文去到d 非旅遊點 可能都好難溝通得好 從而令到你接收既資訊少左 一樣冇意思
而語言並唔係話每個人都有能力時間學得晒學得好
咁響有限既條件下自己母語國內旅行可以見識到更多既野 又方便 對普通人黎講又點會話唔足夠呢
當然啦 仲有好多方法 即使真係出國 都可以跟團 或者找相同母語既導遊等等
並無話將外地旅行重唔重要
而係講緊響條件有限下 可以旅行既選擇多 見識既相對容易
但唔代表唔識語言就唔可以外地旅行
而且我上面都講 日本人經常作兩日一夜既短線國內旅行
只係佢地響本土既旅行本身已經好足夠玩
同樣佢地有大假既一樣可以出國旅行
我相信出國旅行對大部分普通人黎講都唔係輕易既事 可以一年真係得一次甚至冇
所以夠玩同可以再玩多d 並無衝突 亦唔係話井底

從來都無講過唔識英文等於唔可以去外地旅行
搵英文比較好既同母語導遊當然係個好選擇
但其實我只係針對你果句「淨係日本本土都夠佢地玩」去作出討論
所以你唔需要用咁長篇幅解釋日本人點樣去外地旅行 我無否定過佢地出國既可能性

另外
如果你最後要黎一句「夠玩,其實可以再玩多啲」黎圓場
我無補充了
你已經騎左牆 無得拗

人地一開始都講 旅行唔係生活必需
而且有d 國家本土旅行的確係夠玩
咁你話人井底蛙思想
有人話過夠唔等於唔可以要額外野
咁你話人井底又係咩原因?
唔係想拗 但你話人盲撐又係咩理據先
外國人英文差好正常
英文好好個啲算係精英
好可愛
老實講點解香港人咁重視英文係因為現實需要
無英治過都唔會同國際有咁大聯繫 如果係咁英文就唔洗咁普及
相反日本玩本土都好多野玩 係資源差啲但係人地都無現實需要去令英文普及
所以唔會笑日本仔唔識英文就好似鬼佬唔識廣東話好正常
但係香港人唔識英文真係唔會咁易上到位囉
bb
日本人真係本土都夠無論玩定番工

上次睇一篇報道,日本後生仔攞passport 比率比以前愈黎愈細
老實講點解香港人咁重視英文係因為現實需要
無英治過都唔會同國際有咁大聯繫 如果係咁英文就唔洗咁普及
相反日本玩本土都好多野玩 係資源差啲但係人地都無現實需要去令英文普及
所以唔會笑日本仔唔識英文就好似鬼佬唔識廣東話好正常
但係香港人唔識英文真係唔會咁易上到位囉

香港定位係國際化 英文係國際語言 你係度生活 想向上爬 多啲人睇得起你 英文掂係極重要
可能你會覺得好現實 成件事唔係必然 但無奈世界就係咁
英文係國際語言 地位唔計母語比其他語言高 呢樣野冇得唔接受
至於日本 你有本事咪唔好搞對外旅遊業 再唔係就鎖國唔同世界接觸
再懶清高同人講要同自己國家接觸唔該學日文先
當然總有班崇日撚撲出黎話呢個係民族性問題 而唔係廢
韓國好多所謂idol都係咁
相比之下香港藝人英文應該係港日台韓中入面最好
韓國好多所謂idol都係咁
相比之下香港藝人英文應該係港日台韓中入面最好

日台韓中好多都係直接輟學做上演藝課程做junior直接出道
特別日韓好多高中年紀就拍緊戲
香港好多唔係係香港就係外國讀完U先出黎做藝人 差好遠
上面討論咁鳩多又有咩用 講到尾咪又係人問題
唔好講香港女藝人啦 如果唔係結衣 係其他日本女優嘅話
咪一樣比人笑到面黃 你試下係新出道或者係半紅不黑嗰D唔識丫
好想同結衣BB瘋狂背默
結衣bb唔識有咩問題
只要係結衣BB做既話,一切觀感都變得好萌
班結衣狗肉酸到

前面果句認同
但最後果句盲撐勉強左些少
井底蛙味好濃

人地國家大又多地方文化

再講另一樣 語言問題
日本人將外來既英文等會轉做日文讀法 因為日文既字詞唔多 一係用漢字 一係就用片假名 到今時今日都會咁做
以前香港都係 將taxi 叫做的士 但而家好多英文字香港人講既時候已經會直接講英文 唔會譯做中文字

但日本人會有人譯晒做日文 方便佢地學習同使用 令到有d 情況下唔駛識英文都得

絕對唔係井唔井底既問題

首先要知道
「國內有好多旅行機會」同埋「淨係國內遊行都已經夠佢地玩」既分別
中國人,日本人,韓國人都有好多國內旅行既機會,基本上個國家大啲 交通完善就得
但唔等同於「淨係自己國家都夠佢地玩」,然後合理化左「外地旅行見識相對上唔重要」
你明唔明

另外語言問題
無研究得咁深

即使同一語系既地方文化都各有不同 呢樣亦都已經貼合左旅行既重點
即係去日本咁 你唔識日文去到d 非旅遊點 可能都好難溝通得好 從而令到你接收既資訊少左 一樣冇意思
咁響有限既條件下自己母語國內旅行可以見識到更多既野 又方便 對普通人黎講又點會話唔足夠呢
當然啦 仲有好多方法 即使真係出國 都可以跟團 或者找相同母語既導遊等等
我相信出國旅行對大部分普通人黎講都唔係輕易既事 可以一年真係得一次甚至冇

所以你唔需要用咁長篇幅解釋日本人點樣去外地旅行 我無否定過佢地出國既可能性

另外
我無補充了
你已經騎左牆 無得拗

咁你話人井底蛙思想

我都唔明咩井唔井底 on9
去旅行跟團都得啦
我係想指日本人唔識英文都可以做到最高層
呢點係香港難啦,香港人做到高層你係suppose佢英文啦啦聲
搓our breast都比人笑到而家

屌到底你地閱讀拎咩grade
我第一句咪講左我認同「旅行唔係必需」呢句
但唔認同後面句
「假如日本人真係要去旅行,淨係本土都夠佢地玩」
因為呢句好自我中心地忽略異地體驗既重要性

然後你地就衝出黎話可以join團搵導遊
又話咩高層乜乜柒柒
如果唔係結衣 個post會變成點
我可以
日本民族主義強
大學都係用日文讀
外國論文都會翻譯成日文黎讀
唔識真係好正常

前排有另一個post講呢樣野
但討論高質好多

個post叫咩名

人地國家大又多地方文化

再講另一樣 語言問題

絕對唔係井唔井底既問題

首先要知道
你明唔明

另外語言問題
無研究得咁深

另外
我無補充了
你已經騎左牆 無得拗

咁你話人井底蛙思想

我都唔明咩井唔井底 on9
去旅行跟團都得啦
我係想指日本人唔識英文都可以做到最高層
呢點係香港難啦,香港人做到高層你係suppose佢英文啦啦聲
搓our breast都比人笑到而家

屌到底你地閱讀拎咩grade
我第一句咪講左我認同「旅行唔係必需」呢句
但唔認同後面句
「假如日本人真係要去旅行,淨係本土都夠佢地玩」
因為呢句好自我中心地忽略異地體驗既重要性

然後你地就衝出黎話可以join團搵導遊
又話咩高層乜乜柒柒

成個post 就講緊由語言引申出黎既野
你就拎住果一句黎講
究竟邊個閱讀理解有問題?
人地話夠玩 唔注重出國旅行都叫自我中心?
上面講過日本人2日1夜既習慣
家庭樂輕鬆玩既習慣 係講緊現實情況
佢地的確好少會優先考慮出國 所以咪等於唔重要囉
有幾自我中心呀?
定你覺得旅行一定要去異地體驗先係旅行既真義?
你比d 理據啦 唔好又井底又自我中心啦
你將自己既旅行心態套落去 咁究竟邊個自我中心d 呢
即係巴打你應該都去過唔少國家啦 唔係尊重下人地既思想文化同習慣都唔識 隨便話人井底下話?
咁我係咪話轉食廣東菜都夠食啦 鋸扒對我黎講唔重要 就等於自我中心引唔會去鋸扒先?
你搞清楚情況好喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞