伍淑娟質疑男子 6.12 無遭警暴 鍾沛權稱案發片段清楚顯示 堅稱「搵返條片睇」 伍淑娟聞言謂:「咁我哋唔爭拗啦」

93 回覆
140 Like 8 Dislike
以前係香港法治
而家係中國香港法治
對住呢件潑婦人都癲
鐘生答得幾好
其實睇番
條友以前做開咩case
伍淑娟另指,7.21 事件後,警方拘捕很多白衣人

好多人=6個人
針對一小撮人=過1000年輕人
你咪撚縮呀
平時連登潛水冇乜後果,呢度法庭黎
都知你會同個法宫夾好點都會告到罪成,但起碼你d柒野一定到處宣揚
控方想以事件沒有後續司法程序,反證事件未曾發生

唔係係街到聽到既論述,係係好多好多曾經係警局有遭受私刑既上庭案件都係咁
「示威者做咩都好,都唔應該被射頭、射眼,呢個係質疑嘅地方。你話佢認非法集結罪,都唔代表佢喺現場應該遭遇呢啲」

只係人話,但係偏偏講出聲都要莫大既勇氣

至於 8.31 太子事件,伍引述報告指,當時有示威者趁機換上普通衣物,鍾聞言稱「有人換衫就要揮棍?」他解釋,港人明白違法就要被捕,「唔係針對警方唔應該拘捕,而是拘捕過程使用不恰當武力,係咪違反指引啦?監警會應該監警,佢冇做到啦,投訴課冇一單個案成立到啦」。

真係反咬一口,不過郭狗當聽唔到。
你當係同雅典人唔鍾意蘇格拉底成日話佢地,然後作d罪名想毒死佢一樣
《蘇格拉底的申辯》(古希臘語:Ἀπολογία Σωκράτους Apología Sōkrátous) 是柏拉圖《對話錄》的其中一篇,此書記錄了蘇格拉底接受審判時的個人辯詞。蘇格拉底辯駁對於他「腐化青年, 不信仰眾神而新立神祇」的種種控訴。其演講沒能阻止對他有罪的判決,蘇格拉底被判以死刑。

對話的開頭,蘇格拉底說:他不知道陪審團是否已經被控訴他的人所說服。這一句開頭的話將會緊扣著接下來的論述發展。柏拉圖往往在蘇格拉底的對話錄中的開頭闡明全篇要旨,在這一篇的主旨便是:「我不知道。」。事實上,柏拉圖在此篇申辯詞中提到,哲學便是由平和謙虛地接納無知,智慧不過便是承認這個無知而已。

蘇格拉底乞求陪審團對他下評價,不是基於他的辯論技巧,因為他的控訴者遠勝於他,而是基於他說出事實的勇氣。事實上,篇中也證明了他有著卓越的辯論技巧,而且所說出的事實便蘊藏了其論說之美。此外,全篇處處可見諷刺法(irony)的筆調。

申辯篇被視作古典希臘哲學早期最重要的著作。它描述並表明了一個遵紀守法的公民應有的言行舉止,柏拉圖筆下的蘇格拉底毫無過錯,卻身陷囹圄,但他仍堅定不移地堅持著自己的原則,正因如此,他以其堅定與無畏給後世留下了深刻的印象。蘇格拉底在法庭上的舉止成為了在危急時刻踐行哲學觀念的典範。申辯篇也由是成為了文學名篇,成為了世界文學的一部分。

政府在 2019 年前,將本港的恐襲風險定為中級,至 2020 年時都沒有調高恐襲風險。

佢全部都無忘記過
最慘係個文字報告衰過以前中學寫既IES錯漏百出

攞黎盤問喎
提供左資料,你啱都好!佢都做唔到刑事野,所以咩都唔做close file
你條賤種做乜撚
完全對牛彈琴
成個審訊內容好似睇緊個問答大會
但問答內容係完全唔相關咁
人地係控方要鋤死你,唔通仲要俾位你解釋?梗係每一下都引導你去答佢想你答嘅野,等你唔耐煩再影響個官對你嘅印象。
仆何街小刺蛋永遠唔會出呢d post
睇到好燥九唔搭八咁
鐘沛權已經豁出去,預咗必被重判
鐘先生理清詞暢,相反,主控就無理取鬧。

所謂法庭,只係法官,主控一場馬嬲戲

DKLM
條罪最多都係兩年,佢都還押咗一年,分期執行機會又唔算大
用傳媒角度,法庭上講出2019年事實,經得起黨官挑戰。

最後就算被砌政治獄,當中供詞細節已可作歷史見證。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞