到底咩原因令ChatGPT連基本數學都計錯?

42 回覆
30 Like 4 Dislike
但係佢解錯文字題都話有可能, 出埋條式, 已經唔需要佢判斷乜嘢答案最可能, 佢只需要照條式去計。 呢樣嘢excel 都已經做到。
內幕消息 等你班人唔好依賴佢cnp
認真,有錯是ai,無錯只係電腦
所以用ai取代人類既工作係笑話
ai只會係大數據既人類
process語句同計算
係完全唔同既範疇
以我理解佢係透過佢食過既data
搵返大概既字眼去比返個最probable既答案你
所以佢係做唔到exact既計算
其實只要佢認到算式就plug條數去calculator
就可以輕鬆解決
但呢個bot唔係aim用黎計數所以無寫呢part唔出奇
人睇得買個instructions 但ai睇唔明即係個ai廢
Train個ai去用計數機好難架咩
咁佢認到”飛機“, ”donald trump“, 呢D key word, 又點會認唔到 1234+-*/呢D符號? 既然認得”飛機“就識連去其他關聯詞, 咁簡單見到123/456 就去計數機更簡單無理由做唔到。
咁講就好似一個人110米跨欄都無問題, 但係叫佢跨過個水氹都浸親咁奇怪。
依家個AI就係由細到大都淨係上過lang堂
你要佢計數
佢只能夠用係lang書到學到既野比個大約既數你
語言同數學運算係兩個範疇
你將佢當成誇欄同誇水氹已經錯左
計數就用wolframalpha啦
屌你叫個文科仔計理科數係咪on9

由頭到尾佢係用黎對話交流
唔係用黎計數

賓周都畫錯
有無一個可能係有班人搞串party
本身佢計岩數都report個錯既答案俾佢搞亂晒成個calculate既field
有個temperature去令d text gen 出嚟random d,未必係出最可能,that‘s why 有機會錯吧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞