到底咩原因令ChatGPT連基本數學都計錯?

42 回覆
30 Like 4 Dislike
一開頭叫佢幫手答題, 莫講D唔係條題目正確答案,但發現佢第一步連基本加數都錯

專登叫佢計下數,發現佢都係咁錯,而你就算對佢指鹿為馬佢都唔會駁你,會話你岩。

1+1 = 3先會駁

之前叫佢幫手寫啲短programming script都好好用,基本上都用到冇BUG。
點解啲簡單數學反而會錯呢? 係NLP model問題定ChatGPT數底差
似係你instruction unclear 多d
唔夠人手,手快一時打錯
第2張圖佢自己寫
(1+0.11)^3 = 1.11^3 = 1.386721
但點計都係1.367631喎
你錯
features 嚟架,會計錯數真實啲呀嘛

專登開個new chat直接問佢, 都係錯
好奇問 佢嘅response time係幾快?
基本上都係即答嘅,佢啲字係逐句GEN出黎咁,有時答太長要等幾秒
ChatGPT 是一個訓練過的語言模型,但是它也可能犯錯,特別是在計算數學公式時。原因可能是訓練資料中的錯誤、模型的參數設定不當或者是輸入的數據有誤。如果您發現ChatGPT 在計算數學公式時犯了錯,您可以提出您的反饋,以便提高模型的精確度。
作為一個以語理Logic見稱嘅AI,基本數學係咪ChatGPT最大缺撼,咁相對下GOOGLE個Bard答錯果題資料性問題好小事
chatGPT同汽水機一樣 都係人扮
請教下
想問樓主果題唔係應該將COST同兩次保養分三份計PV?
同埋用佢俾條式都計唔到455
Language model 係唔識計數
正正就係「用佢俾條式都計唔到455」
發現佢答數式成日會無啦啦屈左個答案落去,呢方面就幾似人要做"PROVE THAT...."但唔識做嘅時候
啱丫,請個人返黎就係要哩啲
駁嘴要黎做乜
又真係冇聽過用ai黎計加減乘除數學問題
ai啲logic好多都係fuzzy
而數式係要精準
你呢條問題係咪online assignment問題黎
之前已經有人喺呢度貼過, 真係會計錯。
你話文字題佢解錯好正常。 但係佢已經列咗條式出嚟,“100/5=6”咁樣, 連計數機都計到, 我完全唔明佢可以喺乜嘢位錯。
Gpt唔係跟logic,係根據你d prompt 去逐個next token predict 出嚟,d data train 到個model 覺得某個數字最“可能”出現就出個個。
好似係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞