同朋友都算絕交了

79 回覆
16 Like 22 Dislike
同埋睇佢對你有幾重要

就算佢曾經咁樣鬧過你
只要雙方都重視對方
過一排都可以和好如初
不過佢係外國就難好多
如果佢一開始有呢個feelings
然後溫和啲同我講
我絕對會改
唔會再message佢咁多
可能要大時大節先講句

但佢突然咁樣同我講
好詫異
之後都唔敢再message佢
驚講咩佢都覺得煩同無聊
本來都覺得佢係幾重要識左咁多年
但佢講到明唔使咁在意佢
同可以識多啲frd
我諗我真係好煩
唔自討沒趣了
應該係未來都唔會再搵佢
咁佢對你都唔算好重要
你暫時唔搵係好d
過半年再搵佢啦
有時唔一定經歷左啲咩個關係先會改變
可能只係大家都長大左
樓豬係個重情嘅人
好好體驗完呢個失落嘅感覺
活在當下
(hug
朋友疏遠, 人生必經. 習慣下就可以.
去識下有共同興趣,啱傾嘅新朋友罷啦.
你朋友移民咗外國 其實你地係生命中已經冇交雜。
即使你分享生活上嘅點滴,佢都體會唔到
就好似佢分享一啲外國嘅野食,你都食唔到一樣
呢種關係係好難維繫。
除非你地有共同嗜好而可以跨越空間界限
都係
算係引爆左
可能做hi bye frd好啲
我都反思緊自己同其他人嘅相處模式
驚其他人都係覺我咁樣好煩
可能我本身都唔太鐘意send msg, 覺得就算好fd 都好,一個月send 兩三次都好夠 (講緊大家都係香港)

不如試下唔好send 咁多訊息,但係得閒一個月約打一次facetime, 可能對大家嚟講會更舒服呢
其實你世界太灰暗
咩都俾你形容到好負面
其實你個心態都好怪
無咗佢對你生活完全無影響
如果我朋友係早啲同我講
我會改
但宜家講到咁樣
我都唔好意思再搵佢
對於唔太熟嘅朋友,我都係唔太鐘意send msg
最後只有你另一半/仔女會陪你,特別係成年人
朋友Ed就算吧啦
我都同個自以為同我係好朋友既人斷聯
我都唔鍾意同佢做fd
但我因為nice先覆下佢d心事
佢就次次搵我倒情緒垃圾 講埋d廢話曬9我時間
我都好忙 無啦啦湊多條女咩

我一次都冇搵佢傾訴
已經證明我唔信任佢唔鍾意同佢做朋友啦
d蠢人就係sense唔到
Agger 而家只會同老婆傾訴
朋友知己 一年食餐飯咪算
影響唔可以話好多
但都未至於可以當無事發生
畢竟都係識左咁多年
覺得好可惜
同埋都多謝佢咁樣同我講,真係反思左自己
你都啱
可能我都係轉數比較慢嘅人
的確係我做得唔啱
冇係佢嘅角度諗
呢啲就要靠你自己察覺
feel到人地開始hea覆,就唔好chur住人
識點樣同人相處係好事
但搵到個朋友可以令你做返自己會更好。
其實衰啲講句
做乜9姐 唔覺你有錯 唔認為你要反思
可惜就一定可惜架啦 但你有咩錯?
對人好 熱情係你天性 你咪當優點囉
睇你啲comment 好噁心,一尾話反思 自己做錯
使唔使阿?對方死咗?你害死咗佢?
人哋仲生勾勾忙緊自己生活,咪心底祝福人一切順利就算架啦
錯乜9 我覆完呢個comment都唔會再覆
太煩膠,上面幾十個comment都叫你過咗去由去
仲要無限loop

你on9在 人哋都唔主動搵你 但就繼續搵人
如果對方唔會主動搵我搵話題,傾兩三次都唔使再傾啦
下次識到新朋友,保持適當距離先啦,
佢主動你主動,佢靜你咪試兩次唔理咪算數

Take care啦
人走茶涼,緣盡就算。當識少個
人在異地見唔到面
得文字交流,佢覺得同你交流冇價值,自然就會唔想同你傾
絲打你唔夠內涵
冇追晒post,不過想講,對方可能真係有野煩緊,而且唔係每個人都會將煩惱同人分享,一黎對解決問題冇幫助,二黎件事可能唔知從何說起,與其同人傾訴,有時間同精力不如快啲解決件事仲好。
明白你係重視對方,同埋好想透過交流去維繫友情,呢個係你嘅做法冇對錯之分,但似乎一直都係由自己角度出發,冇考慮到對方需要。可能你會覺得咁對方都冇講自己需要啲咩,又唔識讀心唔會知道心聲,但其實人與人之間最重要係尊重同給予空間。既然你哋以前咁好朋友,即管睇下之後佢會唔會良心發現搵返你,如果真係就此斷聯絡就算啦。
人係會變嘅,想法同喜好都會,大家其實都同之前唔同咗,如果真係唔啱傾都冇辦法,唔好執着過去你會舒服啲。
俾係我移咗民
日日仲見到你分享香港有大陸人嚟賴屎賴尿都覺得煩啦係麻
你喺香港食緊屎自己攞嚟嘅,關我閪事咩心稔
大家focus嘅嘢唔同咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞