警方消息:櫻木花道配音者係輔警士沙 響亮聲線維持車公廟秩序

244 回覆
23 Like 474 Dislike
改編自日本漫畫《男兒當入樽》嘅電影THE FIRST SLAM DUNK近日熱爆上映中。警隊官方刊物《警聲》最新一期提到,當中聲演男主角櫻木花道嘅梁志達,同時係輔警警署警長(士沙),佢早於1995年為主角配音,廿多年後為電影版「傾力聲演」。

扮地盤廣播獲讚 成入行濫觴

梁sir於1990年代初做地盤文員,成日用對講機同工友聯絡,得閒會模仿地盤廣播,獲讚賞扮得「維肖維妙」,所以對配音工作產生興趣,1993年起做配音員,近30年間聲演過好多角色。

梁sir一直夢想成為警察,惟未獲取錄,於是喺1987年加入輔警圓夢。佢話擔任輔警要處理唔同案件,包括家長焦急搵失蹤子女,而呢啲真實情感體會,對於聲演唔同角色能發揮奇妙作用。佢分享,多年前喺一個警隊頒獎禮上,以選美大賽主持聲線宣讀得獎名單,成功帶動全場氣氛,自此收到唔同部門邀請擔任司儀。現駐守田心分區嘅佢又話:「農曆新年期間,警方會到沙田車公廟維持秩序,我響亮的聲線十分適合在現場作出呼籲。」

https://news.mingpao.com/pns/%e6%b8%af%e8%81%9e/article/20230209/s00002/1675880386770/%e3%80%90emily%e3%80%91%e6%ab%bb%e6%9c%a8%e8%8a%b1%e9%81%93%e9%85%8d%e9%9f%b3%e8%80%85%e4%bf%82%e8%bc%94%e8%ad%a6%e5%a3%ab%e6%b2%99-%e9%9f%bf%e4%ba%ae%e8%81%b2%e7%b7%9a%e5%8a%a9%e7%b6%ad%e6%8c%81%e8%bb%8a%e5%85%ac%e5%bb%9f%e7%a7%a9%e5%ba%8f
啊,sorry ,作為毒撚既我好彩冇睇。
睇日聲配音
邊撚個會戇鳩到睇配音版
等你地睇完先講
再大巴大巴打落你地塊面
不知者不罪嘅
左手只是輔警
邊個會睇中文配音版?
同睇AV一樣,梗係日語先有feel
有冇人會睇粵配AV先
亞視永含
慘到要用呢d野黎打飛機
把閪聲
sor9ly, 我睇日文版
又正職又輔警又兼職配音?
自己上網睇啦 大把廣東話場
趕客
+1 正常人只會睇日文版
中國人做乜幫日本人做野?唔記得左日本侵華南京大屠殺?定係勾結外國勢力?
唔av都係啦,正常人睇戲都係睇原音架
AV配音把撚
睇又點

配音又唔係得佢一個

咪on9 將啲嘢撈埋一齊講
唔撚明啫,正常人睇戲都睇原音架???以為大家都係?香港啲戲配音配到極撚唔自然,配音版點睇得落?
輔警其實可唔可以轉做正職
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞