捕捉美國強勢股/ Momentum Style -51

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
有部份炒起咗嘅電子零件反而未必關AI 事
部分零件同車或者電話有關
就好似有D軟件
涉及商務或者能源, 或者工程用途多過兩年前D 雲端或者 e-commerce 概念
放落去有咩意思 啲scale搞到好怪
有啲人鐘意搵野拼圖
認真想問下,大家如何判斷市長係牛熊,同入場點,雖然stein weistein 都講得幾仔細下,但好似大家都冇等到stein weistein stage analysis嘅確認就入場。
入番囉唔覺得佢會直上,呢隻野一日4/5%波幅好似好平常
波蘿指數都好似彈緊
邊會有人估到, 一切都係機率同風險管理, 你問得呢樣嘢證明心態已經錯
半桶水但試下答:
有啲係細注試水溫,貼出嚟都唔代表已經好似牛市咁重倉
又有啲人熟埋短線day trade / swing trade,咪有得短炒下
同150MA嗰種stage analysis屬唔同timeframe
感謝巴打指教
明白! !

我係諗緊,點樣可以係stage 1啱啱轉入stage2,應該點樣一步步加大自己exposure 。

打算1注25%咁樣推上去,但諗緊用咩criteria黎決定市況幾時可以再加多注,同埋好多時候入左幾手股果陣,好多時候都要等好耐先可以有pullback,咁我就on99咁睇住升,太多股係手上又驚睇唔切
1注25%
係身家嘅25%去交易,唔係放哂係一隻股身上。
ETN 好股票
我真係諗住今日入
明白!!感謝。
我想請問一下progressive exposure依個問題,咁等一下個pullback之前我D本金係應該係到,但做多幾隻有可能直至,我想做個隻pullback加注定,咩都唔做等pullback。
明白!!感謝。
我想請問一下progressive exposure依個問題,咁我應該點處理我嘅本金,我本金係應該放係到,咩都唔做,定繼續做多幾隻有好setup嘅股。
CECO
OPCH
CRWD 可以追
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞