捕捉美國強勢股/ Momentum Style -51

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
八奇
想向各位請教下關於揀股問題,你地係用由上而下,由最強sector,到最強industry搵股票定係由下而上,例如用mm template screen左一批股出黎,再睇圖?
Why not both
請問screen 股票會加D咩條件? 係直接用MM template定係點樣?
而家個市就下至上

MA screen完就開vcp 福袋
唔睇industry
cls
SGML 不講武德?!??
呢隻嘢次次以為佢收皮都夾鳩你。。。
Commitment of Traders Report 係咪會有幾個星期嘅time lag?

即係𠵱啲https://www.barchart.com/futures/commitment-of-traders

同埋有冇好嘅twitter ac會follow COT report
stage2 30周線買其實都合理
但係呢排咁多出貨棍 , 同行又冇乜group strength
個市咁多選擇 唔會揀佢姐
DDS
又輸錢
美市假期後表現欠佳
自上週stock style RRG 圖ROC 全負數後
市場反映未有改善
今早screen 股隻數未filter 計更從假期前100附近跌至50 以下
screen 股結果以中小型為主
大型股比例減少
暫無sector 及細分行業比較偏重

AD line 出現短期雙頂
NYSE 52WH WL 差今年至今跌至0
52WL 數近期未有大幅上升
且看繼續留意發展

其實都唔係短期
中期雙頂
不過依家個market ma 200 比例仲有一半有多
見自己,見天地,見眾生

見住連登一個一個起落出入

最適合飲返一杯82年嘅百事

今晚係我窗台小酒吧,拿起係酒窖里取來82年百事.
撥下純合桃木做的塞子, 一陣香味撲面而來,我徐徐倒入
由歐洲進口的高腳杯,酒紅色的味道, 未嘗已令人昏醉.
我用手心的微熱,烘了一會兒,慢慢放進口中,那二氧化碳的味道
竟是廿多年不變,呵呵,人生何不如是,生命又何不如是,是更有味道,
還是一直如斯? 晚風拂面, 帶著三分醉意, 把人生思了一轉.
竟發現其實自己和街下行人一樣,如過河之鯽,在那明鏡之上,
惹了一身自己亦不知多少的凡塵. 82年,的確是好年份
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞