Signal 真係好撚廢

42 回覆
63 Like 15 Dislike
電腦版次次入都load 9世
換個contact 都要lag
send 個msg 都要轉圈圈
呢排仲要有時sticker 都error 出唔到

呢D狗屎垃圾APP 真係唔撚明點解香港人仲堅持用
你話好用同加密,明明仲有telegram
有樣諗唔明,勁撚多人一邊用ig一邊轉會signal,完撚全唔知咩心態
樓主藍絲,拉

請大家focus翻喺場運動

香港人,加油,我地signal見!
好...
黃野係咁,奶住用啦
至少好過wts賣你資料 仲想點
揸緊信念去用啦
咪用黃絲D 2元對立,轉會大把野可以揀
9成人果陣都係上海Elon Ma 無腦吹奏先用signal
Signal同Mewe一樣喺對手折墮嗰陣唔識把握機會
Sticker又多Bug,啲Chat又唔撚Sync,電腦版又垃圾
Mewe仲撚濕鳩,次次入去就叫你課金,煩過閪
唔好怪啲用家唔用,因為真係唔好用
只有Telegram先係真理
手足
根本就冇人用
係得呢度吹到個個身邊嘅人都轉晒用
On9先用Signal
咁你唔俾錢要免費用你地野, 人地唔賣吓資料點營運呀
就算我地用 google / facebook, ig 都會賣我地資料啦
2023年喇,仲黃藍
戇鳩仔 呢個咪個分別囉 方便同私隱你要邊邊?

你自己都已經有答案啦 仲用乜撚野 Signal?

返去用豬閪伯格啲野啦 反正對於你地黎講 私隱根本唔重要 個結論已經完左 無討論空間 開個 Post 只係用黎得到更多人認同

Open source :

- 賣點係私隱同安全
- 由非營利組織靠 donate 運作
- 有code睇你可以知佢行緊啲咩

Close Source :

- 拎你啲資料黎賣
- 又實名又玩審查
- 後台做緊咩都唔知

係幾方便既 但係你啲個人資料已經俾哂 big tech 囉

一句講哂你點取捨係你既事

間間 big tech 都係咁搞鳩你啲個人資料 如果咁都你無所謂 你咪用返你既 Wts, Google, AWS, Apple野 囉 根本無討論空間

仲有啲用ig就話係香港人個班都戇撚鳩鳩

ig入面啲功能同做法,同大陸啲程式有咩分別 又 Reels 又 AI 審查 唔鍾意就ban人
Telegram 唔係 Open source

Telegram 加密唔係預設

Telegram 既加密只可以喺手機度用
開新 Private chat 再撳 Start Secret Chat 先會有,然後呢個功能我相信有 99% 既人唔會主動去撳,所以有同冇根本冇咩分別

然後幾乎所有野行緊 Cloud,除左上面講既加密 chat

Telegram 只係一隻方便同好用既 Apps

其實真係唔安全 成日聽到啲人神化 Telegram 真係得啖笑
不嬲香港人潮流都係食兩舊屎架啦
食豬閪百格屙出嚟嘅屎
咁你用NOKIA未
點解成日收msg 都冇通知
你地係咪咁?
你知唔知自己講緊乜
定係你個腦有問題

咁多選項一定要用 big tech野?

大撚把 Open source 靚野取代到big tech既野

你用唔用係你既事 你當睇唔到都係你既事

反正我就唔用

同NOKIA 有咩衝突??? 忽撚左???
咁你用緊邊間唔係big tech 既手機
GrapheneOS

建議你視野放大啲 唔好綁自己喺同溫層
呢個世界唔係得 Big tech 既系統先用到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞