無制限OT編集団新作! ViuTV原創劇 《殺手廢J》逢星期一至五晚 9:30-10:30(3)

1001 回覆
36 Like 16 Dislike
個半鐘
個忍者點睇都係soko san喎
得八集咁短
好鍾意聽暉暉瘋狂講經
今集個搞笑位唔係子豐嘅嬌喘同火火嘅中二病咩?
雙併麵感覺好正經好dark喎
冇主線,當一集一個殺手故事
連貫性真係無乜
可能mike 導第一次拍劇
感覺似綜藝一集一嘉賓咁
始終要累積經驗
雙併麵同燒味飯應該講緊現實/鍾意, 引伸去理智同感情... Seven 仲講埋女人, 應該係對應J 對AY 既感覺同關係, 呢個位應該有伏筆
都真
第一次拍劇嚟講已經好過拍左好多年戲嘅iswim導演同季前賽導演
真心欣賞佢啲鏡頭好特別
但過鏡位太多,有D碎
其實呢套野都幾寫實
果d垃圾公司最鐘意叫你做d本身唔係job duties既濕鳩野 你反抗就比d西上司屌番轉頭
最仆街就係有d人好似子豐咁唔識變通 明明可以達到同樣既結果有好多唔同方法但d on9死都要你跟佢果套做你唔跟就話你做錯
最後解決方法就係辭職因為你知道根本無可能改變到所謂既"程序"
我又覺得咁樣過鏡幾正
不過呢套嘢係唔易入口
總凝住同阿卵 aka曾文青有關!
好想知點解要迫Dee 姐做殺手
一波還未過去~一波又來侵襲~
making of有提過~ 其實都劇透左唔少表面野~
聯絡員原來係wfh
期待deejer點樣做殺手
覺得今集好撚正
即使唔係跟大家直播咁睇 都自己一個睇到好投入仲要笑出聲
太好啦 果然無制限出手 error一定出現支持
我都想知 娟姐圍圈果度多左張空凳
係想講佢死左 定情人富冇黎
不過又可能seven由頭到尾都唔駛去娟姐度
子豐真係做到恰到好處
同大誠實家痴咁近 又係做文職 但感覺好唔同拿捏得好好
本身預八集然後星期六、日播
咁樣就啱啱好一集一單元咁

而家變一至五搞到件事唔同咗 pace
認字特警講果個因為女人死嘅殺手應該係阿卵?
咁個女人係 ay?
然後阿卵同 ay 原本係好出名嘅情侶檔殺手?但 ay 最尾殺咗佢,隱姓埋名,所以鏡頭 zoom ay 個胸係 zoom 名牌?

但咁樣諗好 tvb 應該唔會掛
單元劇路線好多都係咁,唔一定有條好清晰嘅主線,純粹一個設定連繫起唔同嘅單元小故事,咁就可以不停接落去,一季一季咁出,長做長有
但香港電視業多數係主力講一個大故事嘅連續劇,或者一去就去盡晒,奇幻潮嗰種連基本設定都冇、純粹同一主題放埋一齊嘅獨立單元劇比較多,係要啲時間適應習慣下
同香港主流劇集類型唔同啫,又唔係真係綜藝式嘅
好似日本好出名拍咗好多季嘅Doctor X咁,冇乜大劇情可言,季季講嘅嘢都咁上下,就係大門未知子作為freelance醫生加入大醫院遇到嘅人同事,每集出現嘅病人冇乜推進作用,已經做咗七季,仲做咗電視台收視保證
都市生活忙,好似呢種單元式劇集唔使觀眾日日追到實先跟到講乜,睇少一兩集都搵到樂趣,反而仲吸引到觀眾,唔好彩ot咗都唔怕跟甩劇情
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞