無制限OT編集団新作! ViuTV原創劇 《殺手廢J》逢星期一至五晚 9:30-10:30(3)

1001 回覆
36 Like 16 Dislike
覺得主要都係因為撈畢,拍唔到太多關劇情事嘅鏡頭
真係拍槍戰都要唔少人力同物力,好貴
新呢集流暢過前兩集好多
套野優缺都好無制限,鏡頭好靚劇本好鳩

覺得有d位直接講會好d,例如第一集個黑幫表弟,鏡頭已經又用謝左嘅花做借喻,個前因後果又要用1999嘅對白黎表達
唔係睇唔明而係呢d小細節都要轉幾轉,情緒就好難投入到劇情,佢又唔係特別重要嘅場口,第一個走數客表妹果故仔順好多

信老豆個塑造都麻麻,佢走完全唔感動
今集睇完就覺得7好型,好唔想佢死

希望一集好過一集

同埋咪撚再close up 堆小強
好多場景用借喻唔直接講
我估原意係想一星期一集
然後啲人網上不停討論呢度點解果度點解

再令大家翻睇
然後等下集
輝輝啲野不嬲要時間咀嚼

而家一日一集,變咗啲速食肥皂劇,大家都未消化到上一集,下一集又準備播喇 浪費晒

但我估播完結局應該係需要重睇去搵返啲伏線嘅
我覺得需要咀嚼嘅位好多時都做多左
目標應該係講好個故仔然後再咀嚼背後個meaning,宜家係故仔嘅來龍去脈都要我咀嚼(諗),但除左令我投入唔到情緒之外無咩得著
咁我都覺 so far 劇情未吸引到我去咀嚼
所以期待結局會爆

但畀套大誠實家响前面爆咗一大爆
廢 J 結局點爆個感覺都會弱咗
可能結局係AY係前殺手,所以儲落好多錢,開間cafe無客仔都咁自在
我上面都估 ay 應該係殺阿卵嘅殺手

但咁樣嘅結局其實好 tvb, 唔太爆

mike 導/輝輝應該係偏向 eva 式嘅意式流結局,不過都係果句,連全民飲誠實水進化成新人類呢咁爆嘅結局都出咗,癈 J 個結局要推到好神先會爆
佢呢啲係副業嚟啫
大把Viutv嘅人撈幾範,之前全民造星個Himtos導演都唔止係做導演,Dancer又有做,出面又有同人夾Studio。
其他人出面做Freelance都唔奇
間殺手公司根本viu嚟
個個都一邊做viu 一邊喺出面袐撈
Doctor X 就嚟變年經劇
其實每季不外乎就係:大門周遊列國>搵到做手術嘅機會>輾轉去到某大醫院掛牌>每集接唔同嘅Job>最後一定會同一個大人物做手術>跟住再漂泊
可以話毫無主線可言,而且每集個核心其實差唔多(我睇到第四季就冇再特別追落去)

而家咁睇殺手廢J其實行緊相似路線
本身擺禮拜六日慢慢播肯定會好過平日一嘢Chur哂佢,呢啲劇本身整體節奏唔快,平日播足五日好奇怪
其實啲鏡頭語言純粹係香港劇少見啫
ref嘅戲都好大路
都要慢慢卵咩
有冇人知,明明係週播劇,點解會變咗日播劇
有冇人cap到ay舉嘅gif
剛睇返
尋日咁正嘅
究竟大結局既post credit scene會唔會成個畫面都係死人呢
火火交到戲喎
其實有咩要明
魯:我哋嚟緊有個新Project
mike: 公司又要我哋開新嘅節目
髮型好出戲
某D角度好似間尺咁直 起哂角...
睇左三集..好重個人風格 通常評價會兩極..我自己就勁鍾意
燈光畫面構圖出色...
累積多D經驗..可能係下一個杜SIR
MIKE導 加油....
逆轉裁判有冇見過
Dee姐把聲好好J 好得意
痴線 有聲既喂
Mike 同亞輝 拍嘅野真係幾正。
希望佢地有日可以拍埋電影
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞