有冇人覺得香港人著衫好一式一樣

213 回覆
172 Like 680 Dislike
日本妹先一式一樣
車站全部大褸🧥
返工有時間恰多陣好過啦 仲襯衫
收聲啦屌你老母以為自己潮流教父?躝番落你老母個閪到啦
到底連登果D咩全個衣櫃黑色衫果D, 現實係咩人
認真,瑜珈褲當fashion 好似香港獨有
日本冇見過日本妹出街咁著
東京勁多都只係西裝+黑色大褸or羽絨咋喎
以前港英時代啲香港人好識襯衫
睇下舊港產片就知
係唔知幾時開始啲著衫品味直線下降
其實巴打講咗重點,香港人唔敢標奇立異。

日本唔係話個個都好唔同,好多上班族都係著制服咁,年青人都會跟潮流。不過,亦有唔少人肯試唔同風格,而且唔會被人嘲笑打扮嚟做乜,邊有人留意你,或者操肌好過玩衫。

講真,喺香港同韓國嘅大隻仔多日本好多。但日本時裝設計始終喺歐美有一席之位,反而韓國明顯少好多。睇吓Matches Fashion、SSENSE同Farfetch呢啲brand list就印證到。
部分Gay佬係對fashion同顏色好sensitive,本來係無問題。因為好多出色嘅fashion designer都係gay。我係欣賞有才華同sense嘅gay。不過少部分害群之馬認為gay就可以bitchy,對人mean,人哋可以體諒同接受,咁就講唔過去。
97前啲人打扮係追求decent得體
宜家啲人鍾意紅唇雞look 偽韓東莞風 乜鬼野小姐姐打扮
日日返工對住d濕鳩老鬼同事,洗撚襯衫咩...
個人幾鍾意British gentlemen打扮,舊香港男人喺呢方面做得幾好。有時見到啲老人家仲打扮四正,唔係一定要貴,但唔好衣不稱身,都好appreciate
日本出左名d人著到倒模喎
沙灘褲 踢拖 白背心
睇黎你冇著過
返工著咁靚把鬼咩
飛一轉日本
我之前住幾年 日本人其實都一式一樣
只係佢地多啲款式
用牛仔做例子,日本人玩denim出色過美國佬,歐美大brand嘅high end產品都會用日本製做gimmick。香港比較少人留意嘅高質素brand有FDMTL同45r。呢啲牌子雖然唔hit,但喺日本同香港都有唔少鍾意牛仔嘅消費者支持。
講緊周街d人著到倒模既話

你舉d 好唔係周街d人既例子出黎做乜呢

你都係想講呢張相啫
因為以前有英國人響度d。大家知咩叫體統

而家香港邊有體統

淨係去結婚去飲。以前係一定無可能著波鞋去

而家個個短褲牛仔褲去。濕尻
日本經歷明治維新。全面西化,你睇下佢地著西裝就知,佢地上班族西裝係咁多個亞洲國家之中著得最好
啲女懶到仆晒街
以前老一輩著恤衫西褲。口袋插支金筆 其實幾型棍
想保護自己姐。有咩問題?
你咪著到與別不同囉
一定俾人批鬥到你工都冇埋
呢度係香港
香港人唔配有任何個人特色
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞