一齊估吓今屆(41屆)金像獎提名?

808 回覆
9 Like 4 Dislike
香港開埠以來最高票房三級片影后
金像獎仲會唔會比秋生 攞埋就四封影后
秋生做影后
飯戲同正義迴廊啲提名多到
老實講
KT首歌算係大熱
反而林諾本身就做得好過Jerdan

姜糖笑到最後都未定
但其實睇開杜sir戲都一定認到佢
文雀
谷乜
外人都無份投

第二屆麥嘉同洪金寶一齊拎
部署緊 hkmovie6 大獎影帝
個期好似都係同一班影評人投票 雙影帝難度低啲
風雨咁普通嘅ballad有冇咁誇
自己拍都拍過唔少
每當變幻時、天生一對、暗戰2等
今次正義迴廊中,如果只有楊偉倫,或者只有麥沛東就一定無咁好睇,佢兩個刷出的火花令對方昇華 ,我覺得如果兩個一齊攞會好D,是旦俾其中一個都有欠公允
同意
想佢地雙影帝
83年係雙影帝
兩套唔同戲
唔知條件係咩
講多少少
當年春光乍洩都無雙影帝出現
但楊偉倫就佢角色而言係功課做得唔太足,
我唔理佢德文講成點,我唔識德文,評唔到。
但佢嘅英文對白其實得一兩句好短好短嘅,例如University of Melbourne
佢都冇好好練到,好似真係角色設定所講嘅英文好好(原形都係英文好,但唔係重點,重點係角色設定)
已經唔係要佢好似梁朝偉喺尚氣咁樣講好多好長嘅英文
佢年齡上已經唔似角色設定,似老過角色十年,但我都睇唔到佢有喺邊個位努力嘗試扮返角色個年紀

只可以講佢好懶惰,佢拎唔到都唔會有欠公允
因為佢唔係偶像派,supposedly係演技派?
撇除佢外貌係咪真係唔靚,佢配唔配得上叫演技派?
認到同識得又係兩回事嚟嘅,觀眾對佢真人認識唔深
有d演員會因為本身太有個人character而阻礙咗演戲嘅發展
令觀眾睇到嘅係個演員本人而唔係個角色
即係極端d講如果叫麥明詩扮個弱智會令人好出戲
同票?
但角色上又話佢係讀唔成書果D,只不過係父母夾硬供佢讀大學喎
咁大多數明星演員對觀眾黎講都係「認得」唔係「識」喎
個個香港人都認得梁朝偉吧,但有幾多人識佢本人?得佢身邊D人先識佢姐

羅永昌其實都演出過唔少,但礙於佢係杜sir的人,大多數先會出現返係杜sir作品內
但佢角色上嘅定位係英文好,對英文好有自信。
旁人aka肥仔都覺得佢英文好
佢係對自己有自信
唔代表一定真係英文好好
肥仔既智商覺得既好都唔代表好好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞