一齊估吓今屆(41屆)金像獎提名?

808 回覆
9 Like 4 Dislike
窄路微塵
給19歲的我
真 下年無戲
睇好19
套野太觸動人心,拍/剪出黎又唔易
紀錄片拍到咁唔易
無邊個對手強得過佢
其他戲幾乎幾時出都得
19歲呢啲紀錄片真係拍到一次,幾廿年後都唔知仲有無
而呢幾年黎講,又有時代嘅意義,係永恆嘅片段
再加上紀錄片之神眷顧,所揀嘅妹豬過嘅人生dramatic 到,有自己同自己嘅衝突、掙扎,有自己同原生家庭嘅衝突、掙扎,有自己同大環境嘅衝突、掙扎
所有人嘅命運有幸有不幸
而最暖嘅係石校長同周副校都係好loving 好caring 嘅人

雖然唔係虛構故事
但係所有令人喜愛嘅元素都齊集
亦都帶人反思喺呢個永恆嘅片段,我地應該點樣處世、應對

唔係話2022 在座各位港產片係垃圾
而係話,邊有一套片好似《給19歲的我》咁渾然天成?

諗返套片黎打呢個reply 都搞到眼濕濕
同意
真,反而其他戲都係演出黎,係假,係改編

19歲唔止係真人真事,係人生成長既記錄,由中一個個滿有理想,最後都係要低頭,係nobody,最後慢慢消失係社會之中,每個人都係平凡,但放埋一齊又好好睇好精彩同青春
估埋最佳原創電影歌曲先:
風雨不改(阿媽有咗第二個)
活誰的命(正義迴廊)
明日之明日(明日戰記)
狠愛狠愛你(飯戲攻心)
攀上天梯的螞蟻(過時過節)
遺珠:通怪魔我識得變大個(深宵閃避球)
話俾大家知
今年影帝係黃子華
活誰的命 / 明日之明日 換 我這樣活了一天(流水落花)/ 燈火闌珊處(燈火闌珊)
謝君豪係邊套?
過時·過節
覺得要走都係走咗兒登先
飯戲輸俾其他戲都算
輸俾七人樂隊真心會屌出聲
但如果考慮係頒電影獎
攀上天梯的螞蟻係對敘事好有幫助
其他歌係似餘韻多啲,或者係一首貼題嘅主題曲咁解
有係bonus,無都唔影響套戲

利申:最中意活誰的命同攀上天梯的螞蟻
咁講又好似麻麻公道
有咩戲唔係演出黎
我意思係就係真人片段/反應, 先令到更有感染力,唔係果D偽記錄片
雖然好多人負皮你,但我撐你
未睇就估拎獎,同啲評判一撚樣
阿邊個不嬲都好,未睇都投佢票,
阿邊個乜水黎,名都未聽過,未夠班,唔撚投,排隊啦
金像獎不嬲係咁玩
新導演反而最有睇頭,好難揀得落手
照你咁講19歲、燈火,呢啲都係攝落嚟19歲2月2先正式上映,金像獎12月31截止
一開放投票,就會係呢個結果
今年競爭大,好多都睇過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞