同女朋友就結婚 佢要求層樓要加佢個名

983 回覆
4270 Like 158 Dislike
好似韓國人咁 加個木牌寫佢名釘喺門口

認真啦
無份俾錢又要貪人哋層樓 未結婚就諗離婚
仲要咁大個人講到呢啲問題仲話阿媽想點點點 自己想就話自己想 講咩阿媽想呀 拎阿媽出嚟嚇鬼呀
我自己係絲都唔撐佢呀 直頭俾呢啲面皮厚 貪心 又無腦嘅女人影衰晒
女可以再搵過(新女有新鮮感更正
樓冇左一半就冇左一半

自己諗
根本on9
大把就算一齊出首期一齊供都淨係落一個名
長遠買多間/有急事要用另一個名借錢都方便d

On9古老思想
叫佢自己學下做人咪唔會離婚 諗得離婚就好明顯計定日子分身家啦賤女人
棟樓有兩個人名,買下一層樓咪冇首置。
唔值,唔值
根本大家都係借阿媽過橋啫
阿媽唔mind既
有樓驚閪沒女咩
認真 呢條女娶唔過
你幾愛佢都唔好娶
未結婚就諗定離婚
佢個腦壞壞地
呢個世界大把女人唔好咁撚on9娶件咁既臭閪
後悔一世
樓主未婚妻應該出身窮又冇點讀書
心知自己冇機會買樓
所以冇諗過留返首置quota
只求免費有層樓
樓主真係好好思考下 出面大把女肯同男朋友一齊供
同佢講第時買多一層用佢名就可以用首置
如果唔肯咪唔結囉
邊個power大啲邊個贏
你用信託去買樓嘅話要。 你透過信託去管理你名下嘅資產而受益人只有自己嘅話唔使。不過如果受益人唔止委託人本身,咁就要俾呢堆關於轉讓贈予 會出現嘅稅。
不過呢度按信託種類唔同會有改變。

離婚果時嘅玩法係呢部分嘅資產唔係用嚟維繫婚姻生活,而且唔係婚姻期間共同努力所得。不過你層樓未供完嘅部分係可爭議項目,未供完亦都未必託得。個信託 set 得差都有機會被裁定係同婚姻有關。
佢係咪會要求你送袋嘅人黎
中學時識落既女仔朋友
全部靠自己本事買樓
係上得連登多 先知咁多女仔要咁樣痴層樓返黎
好肉酸
唔一定

如果你證明到屋企人借錢比你買(借據)應該可以減少分嘅錢(資產減負債)

另外如果結婚時間短,法庭好容易分到邊啲係婚前婚後資產就唔使分
唔好結 結就輸一世
好彩結前認清
咁咪一拍兩散 睇下邊個驚d
唔識就講少兩句
分啦唔撚講道理既女人唔使理 有樓大把囡
婚都未結就玩情緒勒索, 巴打諗清楚係咪仲結呀
一定唔加名 你咪中出即飛囉
加佢托咩
所以真係唔好結
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞