召喚痴線西 (220)

1001 回覆
32 Like 5 Dislike
係呀佢真係咁 本身都幾支持佢
Toby問咗句:咁我pack好哂香港啲嘢寄去邊?搬去你宜家呢度?bb奶粉嗰啲嘢點處理?

佢靜撚咗幾秒
先爆句工人會執㗎啦你要自己執㗎咩

頂呢種男人唔順
勁撚bossy
Sean勁易燥 都幾煩下
Family lawyer
反而真心覺得神奇佢哋仲未散
喺ty老母房影底衫相已經夠肉酸
馬蹄露作為kol但其實連公開present出嚟嘅言行都唔太討好
而ty被人講到以前係食女fuckboi咁款 都仲堅持到同馬蹄露一齊咁耐 起碼都唔算短時間
成件事都好匪夷所思

利申 唔係酸佢哋
佢真心似有燥鬱症
點解咁閪toby都仲同佢一齊
反而覺得Toby有問題,Toby一直話我依家就可以去啊,但屋企/工人/學校問題點解決?

簡略版:
T:學校點解決
S:入張支票就有學校讀
T:咁d單張呢?Form呢?

T:行李點寄去邊?
S:酒店
T:咁我聽日嚟,行李邊個執?
S:工人執咪得囉

Sean中心思想,有錢就可以去到嗰邊解決曬,咁老實講又真係喎,依3大問題錢係解決到,但係Toby一直係咁問detail問題

咁既然Toby都話自己可以去,但又咁多concern,咁咪一齊去日本解決,唔洗拋嗰波畀Sean。但當Sean叫佢嚟日本一齊解決,佢又提出返堆問題出嚟...

但Sean粗聲粗氣講又真係畀人感覺好差
原來仲有人著呢款legging果然係50路
覺得Toby冇錯喎 宜家係移民 仲有兩個女 又唔係去場說走就走嘅旅行咁簡單 行李寄去酒店成間屋咁多野寄去酒店係咪可行 而且酒店又唔係真係落腳地方 工人又唔係乜都清楚晒自己啲野 點會比工人執行李 仲要係執移民嘅行李 小朋友讀書又係 起碼要準備啲文件 填入學資料 唔通真係入張支票 就有書讀咩 仲有大把行政野處理掛
覺得Toby冇錯喎 宜家係移民 仲有兩個女 又唔係去場說走就走嘅旅行咁簡單 行李寄去酒店成間屋咁多野寄去酒店係咪可行 而且酒店又唔係真係落腳地方 工人又唔係乜都清楚晒自己啲野 點會比工人執行李 仲要係執移民嘅行李 小朋友讀書又係 起碼要準備啲文件 填入學資料 唔通真係入張支票 就有書讀咩 仲有大把行政野處理掛
原來仲有人著呢款legging果然係50路
你咁講好奇怪啫
我就當佢唔係移民 但係搬去另一個國家居住 都係一個好大嘅決定啦下話
有錢係可以解決到好多嘢 但都唔係有錢就可以乜鳩都唔使仔細諗呀?
講真咁撚大個決定 toby想大家仔細考慮清楚先再實行真係好正常喎
多concern、想知detail 有乜問題?

我真心覺得係你同sean一樣都諗得太簡單
移居唔同旅行 唔係樣樣嘢都可以去到嗰邊先搞
淨係兩個大人去可能得嘅
仲有兩個要讀書嘅細路邊可以咁即興?
佢講嘅「入張支票就讀到」係佢自己覺得/以為可以咁簡單or真係入張支票就乜柒手續都唔使搞?
話就話日本近、香港人去慣啫
你無端端要移居去個冇長住過嘅地方 梗係想盡量減少uncertainty、想plan好啲detail先
就咁睇似係sean一直拋走個波唔想真係落手處理多啲喎
將家事搬上live 咩人先會做
toby一問detail
sean完全答唔出就知佢根本冇諗過
淨係回避 講到好似toby諗太多麻撚煩、去到日本搞
一直講到去到日本就乜事都迎刃而解咁
就咁睇似係sean一直拋走個波唔想親身落手處理多啲喎
又唔係既
話就話有工人
但打點同諗個個人都係自己
工人係你叫佢做咩佢先做姐
又唔係既
話就話有工人
但打點同諗個個人都係自己
工人係你叫佢做咩佢先做姐
係囉
聽落乜都係話有錢就得 好冇planning
仲要成日開live公審老婆
去到日本冇人冇物
難怪Toby冇安全感
佢唔係移民話係移居

所以咪話Sean畀咗個plan佢,咁佢又覺得Sean嗰plan唔夠詳細,但佢係應承咗去日本,點解唔一齊去日本解決呢?

唔係Sean今日突然先話移居,仲要即日走。係由上年開始話去,咁佢應該都有曬心理預備啲要帶啲咩去日本,同埋佢有工人,用一日時間都可以同佢交低晒要帶啲咩去日本。就算帶漏嘢,佢哋又唔係去落後地區住,搵朋友屋企人再寄返過去咪得

學校問題又真係收咗錢就可以讀,又唔係話去讀大學,要交好多資料。去嗰邊讀幼稚園咋喎,你又有錢學校點會唔收?入學手續咪都係填form然之後畀學費。Sean係上個月就講話搵定間學校,點睇佢都真係plan過,佢係唔理小朋友將來,咁就唔使去日本,留係香港都得啦...

由頭到尾覺得Sean係個present有問題,一直狂燥mode咁樣講嘢,跟住又話自己冇嬲,又無啦啦係咁講Toby聽其他男人講嘢...
仲要有人撐佢話搬上live 先解決到cls
Sean日日對住咁多人講家事
邊個會頂到呀
係 佢頭先係到強調: 我乜都唔理 反正我就係要我既屋企人 事業 所有野都要建基於係日本(咁上下) 好似小朋友咁 我冇任何planning 但我就係要咁 個感覺就係呃咗toby過去先 大佬呀 依家係移民呀 唔係去旅行呀 唔係佢講到咁簡單架 toby 冇依冇靠咁因為你一句:我唔理 佢就乜都唔理跟你過去? 心理上要準備既時間都要啦下話? 問多兩句又要比佢係600人面前公審 仲要佢講到自己係付出最多 最辛苦係佢咁
你律師有冇話你知咁樣影相唔係illegal
係fraud
老老實實個sean 真係咁有錢定吹呀
我信佢中上但唔係佢講到咁有錢囉
佢住嗰度已經唔係咩貴野
嗰陣社運又話捐咩股利之類市值十八億
間online花店地舖執晒會值十八億?
睇佢live 係咁話山頂donki 好食
間野d 壽司又霉又帶血,睇佢唔覺識食喎
食開靚野點會食唔出d 野係垃圾
以前Q&A講過佢比toby 嘅家用冇十萬
咁點有錢呀,真係有錢碌個袋都唔止啦
住d 細酒店喼都開唔晒
越睇越似佢根本冇料扮四條,唯有扮自己看透世事唔追求物質
反而toby 睇佢d live 覺得佢個人似蠢蠢地易控制
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞