啱啱開始自學日文順便學下寫Chrome Extension 幫手學生字

59 回覆
79 Like 3 Dislike
可以試玩啦
Chrome extension: https://chrome.google.com/webstore/detail/%E6%97%A5%E6%96%87%E7%BF%BB%E8%AD%AF%E5%8F%8A%E5%81%87%E5%90%8D%E8%BD%89%E6%8F%9B/eilpehpjibclcpdhkejgfaapnadlkanl
Flashcard webapp: https://jpflashcard.github.io/

我default 係disable service
click extension icon enable 就用得

終於publish 到上webstore
原來一早可以publish
之前審查failed 有email
我再交之後過咗審又冇email 提
入返去睇吓先知publish 得

睇吓試玩完有咩問題
我一次過執完再upload + 比Google approve
ご學校
不如你都係正正經經學好日文先啦....
主要都係update 返之前等publish 嘅野
不過你同其他巴打係講得啱
我都諗住正正經經學到一定程度再自己update
但有人提議出可以點執我咪當學多樣野再改下
可以睇睇Google Drive API 喎
code都易搞
不過就要過review , 個邊就煩
但就唔洗燒自己Firebase

你要用敬語㗎嘛
基本上日文敬語去到最黐線嗰啲同日常用(少少敬語)係完全唔一樣

名詞變敬語多數唔係都係加個ご/御咩
仲有一詞多音同埋一詞多義

有啲常見詞語可以有幾十萬個意思(如果轉返中文係唔同嘅詞語)
有啲會係唔同讀音,但係用同一個漢字

呢啲可以點樣認到
我錯

学校 係變 御校/貴校(おんこう/きこう)
點解唔直接轉有埋讀音嘅字型
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞