有無人想學整馬卡龍(附食譜)

113 回覆
39 Like 6 Dislike
一講macaron 就諗起cookingsiulam 依家仲上埋神枱開班教整 講緊4-5年前都一個人收350-400 一班好似八個 每日起碼有3-4班 真係fatfat囉
馬卡龍係咪一定要落好多糖

自己落唔算太多
但太少糖就起唔到裙邊
一講macaron 就諗起cookingsiulam 依家仲上埋神枱開班教整 講緊4-5年前都一個人收350-400 一班好似八個 每日起碼有3-4班 真係fatfat囉

我知邊個 真人同相
我自己都有教人整 但一對一

我知邊個 真人同相
我自己都有教人整 但一對一

想睇食譜呀今晚有無得睇
想睇食譜呀今晚有無得睇

打比你
Macaron馬卡龍

材料:
蛋白30g
糖30g
糖霜40g
麵粉35g

餡料:
黑朱古力100g
淡忌廉100g

做法:
1. 先將糖霜和麵粉混合至少篩兩次令粉更幼細
2. 將蛋白和蛋黃小心分開
3. 先將打蛋器調至高速,將蛋白打起至泡沫狀,逐少加入糖(分3次),打至蛋白呈鉤狀(有紋)
4. 慢慢加入已篩過的粉,輕輕拌勻至看不到粉。
再加入2-3滴色素至混合物(蛋白/杏仁粉/糖霜)中,輕輕拌勻
5. 將已加色素的混合物放於唧袋中,唧在牛油紙上
注意:每個Macaron要分開適量位置,太近的話,焗起會粘在一起。
6. 用風筒吹乾Macaron至不粘手/放焗爐用50度烘乾20分鐘
7. 放入已預熱140度的焗爐烤烘15分鐘,取出待涼
8. 將兩件Macaron組合,在中間加入餡料即成

餡料做法:
黑朱古力與淡忌廉隔熱水座溶,於室溫放涼至合適硬度
Macaron馬卡龍

材料:
蛋白30g
糖30g
糖霜40g
麵粉35g

餡料:
黑朱古力100g
淡忌廉100g

做法:
1. 先將糖霜和麵粉混合至少篩兩次令粉更幼細
2. 將蛋白和蛋黃小心分開
3. 先將打蛋器調至高速,將蛋白打起至泡沫狀,逐少加入糖(分3次),打至蛋白呈鉤狀(有紋)
4. 慢慢加入已篩過的粉,輕輕拌勻至看不到粉。
再加入2-3滴色素至混合物(蛋白/杏仁粉/糖霜)中,輕輕拌勻
5. 將已加色素的混合物放於唧袋中,唧在牛油紙上
注意:每個Macaron要分開適量位置,太近的話,焗起會粘在一起。
6. 用風筒吹乾Macaron至不粘手/放焗爐用50度烘乾20分鐘
7. 放入已預熱140度的焗爐烤烘15分鐘,取出待涼
8. 將兩件Macaron組合,在中間加入餡料即成

餡料做法:
黑朱古力與淡忌廉隔熱水座溶,於室溫放涼至合適硬度

4. 係(蛋白/麵粉/糖霜)
篩粉
篩左2次既粉 好幼細
次次係屋企整都失敗
但出去上堂又整到
次次係屋企整都失敗
但出去上堂又整到

出去學完返到屋企又整唔番?
請問麵粉同杏仁粉食落下分別大唔大?

究竟痴口定唔痴口嘅先正宗
藍帶教嘅就痴口不過試過某個法國產嘅係唔痴
依家食到嘅都好似無以前紅嗰排嗰啲咁痴
請問麵粉同杏仁粉食落下分別大唔大?

我自己岩岩試食
用麵粉就無左陣杏仁味同無咁煙un
口感比唔上用杏仁粉
大家練習完可以用返杏仁粉整

究竟痴口定唔痴口嘅先正宗
藍帶教嘅就痴口不過試過某個法國產嘅係唔痴
依家食到嘅都好似無以前紅嗰排嗰啲咁痴

痴口先正宗 連藍帶教既都痴口你就知
因為出面太多人整到鬼五馬六
我去放題食既 一咬成口粉添
我幾年前去過cookingsiulam度學整
上堂嗰陣整得好靚
但返屋企整幾次都痴底
有無話咩原因會導致痴底?
我幾年前去過cookingsiulam度學整
上堂嗰陣整得好靚
但返屋企整幾次都痴底
有無話咩原因會導致痴底?

因為未熟呀
熟左就一野meet到出黎
可以買不沾布整 更加易脫
打乛⼁⼀打蛋白要打到企身 有鈎
今日整

好正 求教
唔想
今日整

好正 求教

上面放左食譜
有咩唔明再問我
想問蛋白30g大概要用幾多隻蛋
好想整但係次次都驚整整下唔夠蛋用
想問蛋白30g大概要用幾多隻蛋
好想整但係次次都驚整整下唔夠蛋用

買定多啲蛋咪得
30g一隻大蛋夠晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞