其實日本人咁死板 同鐘意自我壓抑 係邊個嘅錯?

507 回覆
68 Like 986 Dislike
過左期比鐵膠儲嗰啲
咁就政府唔合邏輯lor
or 官僚主義lor
香港都差唔多
樓主cls
當然正常黎講無論你係日本人定香港人 係邊到周街柯都係唔好架啦
不過呢到係連登 日本人做咩都有免死金牌
你個case最大問題係過左終電唔入得站,好人d嘅就可能比你入,佢要照sop做野都冇錯
一陣比上面照肺要寫報告上埋報紙
諗落飛機杯應該唔平
Tanga應該最值錢
每日一個 第二朝返工實無精神
唔怪得要check緊啲
係呀, 你拎住張pass無敵架啦, 下次試下唔好理個職員就咁行入去囉
佢再嘈就問佢識唔識andy lau
有規則唔代表規則合理
你實會話:「合唔合理你話事呀」

我個例子未必好
但事實係日本 (搭車以外)都存在住唔少on9規則

根住實有人話:「咁唔鐘意咪唔好去囉!你唔去大把人去」
但係你有無諗過
樓上有東京在住 都話啲土生土長 但係喺外國生活過嘅日本人 有時都接受唔到日本人嗰種死板

所以呢樣嘢有討論價值
我係好奇呢種死板文化從何而來?
唔似係關咩武士道精神事

唔想麻煩人係好事
rules for rules sake 係on9
所以我費事麻煩佢
擰轉頭走去7/11屙
你下次買張TOILET pass囉 傻撚人地叫rail pass你就講廁所 九唔撚搭八 洗唔洗比你沖埋涼屌埋閪?
生存引致嘅文化環境造成
Trespassing吹大咗
度閘未閂 唔算unlawful entry
佢問我收錢 即係我肯畀錢就係lawful entry
車站職員係agent of JR East Japan
Authorised to grant me access

純9 up
但係喺咩地方 common law or not
咁嘅情況都唔算trespass
即場開拖?
你野獸咩
定係你平時比人反對就即刻打鳩條友?
日本行大陸法架 咩吹大
乜野叫無車個pass等於無效
你而家話係要以乘車為目的
又無話一定要以幾點幾分嘅車使做目的
我而家以乘搭聽日嘅始電為目的而入閘
如果你係因為車站關閉
寫明幾點停止營業而拒絕我入去係無問題
但你話得收入場劵可以入
即係根本你營業時間未過啦
你12:00關閉suppose我11:59都仲有權入去
我12:00唔出黎你咪係車站入面搵返我出黎囉
事實上大把醉酒佬都係終電落車唔出閘要職員搵返佢出黎㗎喇
除非你寫明過左尾班車就唔比入姐
東日本可能好窮
又或者太多人借廁所

所以唔少駅都有告示(我講嗰個駅無)
話入得閘就要畀錢
高円寺 新宿都見過

但係我有Rail Pass即係畀咗錢
唔畀入無所謂
但唔應該開口再問我攞錢用廁所
咁我終電落車行得慢係咪要比你告trespassing?
有冇時限寫明我終電幾耐後要離開車站呀
上面咪有人quote左終電後唔比入囉 選擇失明
利用可能なレッシャガ無くなれば、駅構内に立ち入るのは不法侵入となる。
乜原來始電唔係利用可能列車?
即係聽日果架電車係唔可以坐嘅?
係,我諗住搭十年後架火車
應該幾時都要畀我任出任入
on9到
成件事日本方面其實好乞衣
咩地方都過左時間閂門就唔俾入架啦?你冇事呀?香港有邊間銀行過左時間俾入你話我聽?定香港啲鐵過左時間都會為你加開一班?
啲鐵路公司最鐘意請死板同無禮貌嘅人
個logic係要確保套system run 得好
反效果係喺日本搭車
硬件雖然唔錯 軟件(啲職員)就可免則免唔好有交流

再factor in埋地域差距
JR東海最差 (又cheap啲人又無禮貌)
其次係JR東日本 (東京人問題, 東北人好好多)

態度最好嘅係JR九州
其中做特別列車 由布院之森 指宿之箱嗰啲𡃁妹
態度會好好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞