其實日本人咁死板 同鐘意自我壓抑 係邊個嘅錯?

507 回覆
68 Like 986 Dislike
喺東京搭JR
有Japan Rail Pass
點知啱啱好miss咗尾班車
突然覺得好急 諗住借個廁所用
點知個職員話要收返160円入場費

我load咗陣
嘗試去了解佢個腦諗咩

我估佢係諗
張Japan Rail Pass係for搭車用
班尾班車開咗
所以你入閘係用車站設施
而唔係搭車 所以要另外畀錢

我費事同佢嘈
心諗 都凌晨十二點幾 寧願喺條街痾 (最後揾到附近間7仔廁所)

究竟係職場文化太西 SOP太麻煩 所以班低層打工仔特別死板?
定係佢哋自我壓抑得太犀利 所以要啲非日本人都被壓抑埋一份 咁先開心?
呢種矯枉過正嘅文化 有無咩歷史原因?

題外話:反而喺京都搭阪急
個職員見我想用廁所
畀我直接入閘岀閘唔收錢
[關東人普遍好過關西人 (東京除外)]
俾你係人情 唔俾你係道理
關死唔死板咩事
唔借廁所比你都諗到咁多野
就如地鐡都唔一定要借俾你
係你既錯呀智障
人地奉旨俾你借?
所以日本仔咪跑輸全球經濟30年
同意, 上次綠色窗口明明仲有人係入面排隊買緊飛, 我想入去出埋飛同我講話已經過左閞門時間, 幾急都唔比入
日本人好叻建立好多制度同規矩去解決問題, 但規矩幾完善都好始終都唔係完美, 當出現一d果套規矩解決唔到既問題或者情況, 日本人就選擇拒之門外, 一d都唔識變通, 仲好自豪自己自律, 難怪d物品質素咁高都賺唔得幾多, 唔識做人點做生意
周街屙尿都諗住做你狗黎嫁?
有Rail Pass都另外收錢喎
同一個trip 我買咗兩張14日pass
第一張真係for搭車用
第二張 其實係我覺得搭新幹線又靜又有冷氣好舒服
唔多唔少係為咗用啲車站設施 諗住坐車/車站好過去coffee shop先買
用車站設施 點睇都係Rail Pass包埋 話唔包嗰個都唔合常理啦

旅遊台仲有好多日本人死板例子
有無人分享吓
人哋心諗你阻住人收工,是但俾個藉口你打發你走姐
個廁所係好似旺角站咁
唔係職員通道入面
有Rail Pass 無理由要另外畀錢
職員醒L過你

無車搭仲俾你入
有意外點算
點解釋?
咁有rail pass你做咩唔入去
唔識做人 呢樣真
好多時規則無寫得定唔得
但一般打工仔係唔係多走一步幫吓手

我諗有時係因為職場文化太閪
我早排夜晚行過以前去開嗰間秋葉原成人用品舖
見到啲職員收工都要check袋
我心諗:嗰間嘢全部嘢都made in China 成本價實好cheap
畀人偷咗都唔會值幾多錢

rules for rules sake 日本打工都幾撚慘
佢閂咗個gate
show畀佢睇
佢都仲問我攞160円 (個logic我#1寫咗)
所以先話佢死板
痾篤尿要幾耐
我買張入場劵咪仲哂時間
JR市ケ谷駅
廁所喺正改札/精算所對面
https://www.jreast.co.jp/estation/stations/135.html

我唔介意佢睇住我屙尿
雖然佢係個三四十歲嘅阿嬋
咁係唔係真係過左營業時間先
如果真係過左營業時間 入面仲有冇客同再另外俾唔俾人入係兩件事
如果佢關門之前入去 人地緊係要做埋個客先關門 咁入面未仲有客

你去香港啲銀行分行都係咁啦 你關門之前入左去 會做埋你 遲過就唔俾入 唔明有咩問題
如果係唔畀入
佢就唔會問我收160円入場費啦
佢開得口 即係畀入
但佢覺得我張rail pass淨係for搭車
所以淨用車站設施要另收錢
係東京啲人特別痴撚線 京都關西正常好多
東京太多痴線人
住得耐 會對人冷漠 加自己痴埋一份
  差不多先生的相貌,和你和我都差不多。他有一雙眼睛,但看的不很清楚;有兩隻耳朵,但聽的不很分明;有鼻子和嘴,但他對於氣味和口味都不很講究;他的腦子也不小,但他的記性卻不很精明,他的思想也不細密。

他常常說:「凡事只要差不多,就好了。何必太精明呢?」
因為日本人嘅中心思想係唔好麻煩到人 唔係行個方便 每個人都會咁諗 總之自己搞掂佢
樓上明顯未去過日本 或用過Rails pass 不過呢個情況係有D監介

尾班車都開左 就唔應該放人入去
收 錢入去就 d on9
其實過咗尾班車仲比你入都有問題啦
黨鐵都唔得啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞