貓貓隔10 幾分鐘就入砂盤一次

69 回覆
5 Like 5 Dislike
但都柯唔出尿, 或者柯得好少… 但精神又唔太差,飲水食野同玩都ok..

有咩幫到佢呢手~
有可能有石?
睇睇醫生好
會唔會係塞左尿道
之前我隻貓試過
你摸下佢膀胱位漲唔漲
如果漲就好危險
當年我隻貓差啲中尿毒
一定係生石,即刻睇醫生,要快睇。之前我隻貓都試過,可以惡化得好快。你帶佢睇醫生都要時間,化驗又要等,所以即刻去,唔好等,要快!
快啲book醫生
好大機會尿道有事
痾唔出係急症黎,要即刻睇醫生
塞左尿道喇 即刻去睇獸醫

做手術造人工尿道 要十萬蚊架 同埋之後都會再塞

記得之後餵佢飲多d 水 食下濕糧
好大鑊咁.. 但見佢仲好精神咁

咁問埋邊間診所仲開架?
仲屙到少少算發現得早 獸醫會幫佢通返尿道同開d 放鬆膀胱嘅藥 但貓嘅尿道好細 同埋佢地好少飲水 所以之後你自己頭留意迫佢飲多d 萬一尿道之後又生石塞哂就大鑊
貓忍耐能力好高

唔精神就已經太遲
尿道塞咗
好危險
會中尿毒甚至膀胱撕裂
快啲睇獸醫
深水埗 城大間野, 掂唔掂架,各位~
唔好得過且過
屙唔出尿好快就會死
有你所講既行為要即刻睇獸醫
夜晚凌晨都要仆出去
好彩就純粹尿道/膀胱炎,但冇石冇塞,食藥好快好
唔好彩就有石,可能要開刀
但總之無論邊種都係急症同埋會好辛苦,要盡快睇醫生
扑緊出去勒. 貓貓唔好死呀

其實出門前佢仲同另一隻開緊p, 追黎追去,下秒入左貓袋慘叫
可能有石,好彩的話食處方糧可根治問題,平時佢應該少飲水,好番之後要比佢飲多啲水
個陣我隻貓短期內又復發
J仔都傷埋
勁撚慘
醫生都話再黎第三次就插唔到尿喉
真係等死
如果醫生問照唔照x-ray, 建議快啲照左先
有石要快啲處理,我隻貓之前住左幾晚醫院😿
你隻貓個陣因為咩事?又係緊張?
我個隻乖仔又無事 後來轉左3餐濕糧比佢飲多啲水 而家食得訓得行得走得
我覺得貓飲多啲水真係好重要 真係唔好慳啲罐罐錢 迫佢地飲多啲水
尿道有晶體或石 去通通佢 之後轉糧
佢尿道結晶塞撚左
搞到好大獲
依家長期食配方糧
我個陣醫生睇得好hea 咩都無照 但佢摸膀胱個位話無尿塞住
其實如果尿道有結晶嘅話係點樣睇到?
祝福大家啲貓貓都健健康康
之前睇過都係痾唔到尿
當時個醫生幾好(雖然google review好差)
有名你叫寵物養和 做左一堆檢查同埋通尿道
盛惠兩萬蚊
之前我隻貓又係咁,出出入入幾次貓砂度去唔到廁所,嗰陣仲係凌晨時分,我打電話去動物診所,佢仲話可能係疴唔到屎,而貓幾日疴唔到屎唔係太特別既事,叫我觀察多幾日再算,但我見隻貓好似好辛苦咁,半夜都帶咗佢去睇急症。

最後發現佢真係塞左尿道,醫生仲話好彩帶去得快,如果唔係會尿道發炎,可能引致其他器官短時間內急速壞死。佢做咗個小手術,通左個尿道,拎咗啲石出嚟,住咗幾日醫院就無事。自呢件事之後,我好留意佢去廁所時嘅動作,會唔會有出出入入貓砂。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞