貓貓隔10 幾分鐘就入砂盤一次

69 回覆
5 Like 5 Dislike
睇醫生
屋企附近有冇人放煙花燒炮仗?
btw 獸醫應該會開呢隻藥 VetPlus Cystaid
如果之後貓貓尿道又有問題
又唔想睇醫生就食呢隻
嘩!!
咁癲!
差唔多了
我個陣睇啲普通醫生都皮幾
個陣都係摸膀胱先
然後問曬症狀就插尿喉
我隻貓同你情況一樣,今朝去左睇醫生
膀胱炎加有晶體,一定要及早睇醫生放尿,
唔係會尿中毒加腎衰竭。放左尿依家有返d 精神同留院觀察中
見外國貓奴分享,貓淨係對郁緊既水先有興趣飲
唔好慳呢D器材錢
罐罐太多鹽份. 都係無益
如果係貓女都冇話一定要做手術 除非好大舊石完全卡住尿道 但係依個可能性相對唔大 因為貓女尿道闊過貓仔好多 通常食尿道糧同食藥就得

但貓仔尿道好窄就麻煩啲 如果膀胱有沙石都有機會會塞尿道 塞咗就要做手術通返 再駁尿喉住幾日院 之後食藥同keep住食尿道糧就得
如果做完呢個手術都仲塞返就有機會要做尿道造口 再麻煩好多

不過貓仔如果仲屙得出尿代表未塞尿道 有機會食藥食處方糧就搞得掂

愈早發現帶去睇醫生就愈容易搞
上個月先因為同樣問題帶貓仔去睇醫生
多數係膀胱或者尿道有石
埋數27000
有買飲水機俾佢 流動既水都係吸引到佢地飲
不過我家主子都係只會淺嘗一兩啖
所以都係買啲好評既罐罐溝水引佢地飲多啲
明白
有無其他貓奴分享飲水機有無用呀
窮咪撚學人養啦傻鳩
凍乾+水
早知如此
真係唔好慳果啲罐頭錢
其實樓上分享果啲
到底你地啲貓係因為咩先會生石
係咪全部都淨餵乾糧先搞到咁
有無凍乾牌子推介
我之前隻大貓(仔)又係咁…..出出入入,又無野柯到,之後仲暈一暈瀨咗尿,即刻帶佢睇醫生,仲要聞氧氣,最後發現原來佢係屙唔到屎,照完X光發現成肚都係屎,之後轉食處方糧…….到而家佢有時去診所檢查,都會比姑娘同埋獸醫笑,個個都記得佢因為便秘而暈底

BTW 盡快去診所檢查,可大可小
快啲帶佢去睇醫生, 唔一定好嚴重, 但要快啲睇

好多好多年之前隻貓試過咁, 開頭帶佢去間外國人做獸醫嘅睇, 檢查完話要做手術, 唔記得一兩萬定幾萬蚊

第二日一早去另一間睇, 好似簡單食一兩粒藥, 一兩日已經好返

總之盡早帶佢睇, 唔放心就睇多一兩個醫生
中尿毒係點?
建議上網做research 考慮下轉餵生肉 /凍乾糧+水
凍乾係脫水生肉 所以要加水
餵生肉就由於肉含水量高達67% 就算貓貓唔飲水都會屙大篤尿
詳情可參考連登個貓糧excel
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1hjy163OufDpiu5Y1VlN1ATCVcehya2t2Xmu3_lKnJak/htmlview?fbclid=IwAR3nshS_beexTY_ye2mymjEb2GKjeGGInqcULbuYmTR5wbrZ8cjKjcqBafY#
我餵鮮食之後
貓貓飲少咗水都比之前食罐罐大篤尿好多
糧食錢唔慳得
我隻貓女試過咁
真心要睇醫生
發炎
最後醫生點講
希望貓冇事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞