銅鑼灣及尖沙咀等旅遊熱點冷清 旅客:沒有東西要特別買

113 回覆
409 Like 5 Dislike
【有線新聞】農曆新年長假期來到第三天,銅鑼灣及尖沙咀等旅遊熱點相對冷清。
銅鑼灣街頭人流疏落,拖著行李箱的遊客亦很少, 過往遊客與水貨客到訪的藥房不多人光顧,名店林立的尖沙咀來購物的旅客相對多一點,不少人提著一袋袋「戰利品」離開。

遊客張小姐表示:「買了一個領帶、一個化妝品,暫時還沒有買甚麼,明天還要繼續逛,來這邊主要逛逛,買一些自己喜歡的東西。」
遊客張小姐指:「就是也是日用品,就這些,因為畢竟出來一次挺不容易,平常要工作。」
遊客劉小姐指:「現在國內其實很多品牌也都有,就沒有特別說來這邊買甚麼東西,隨便逛一下,看到就買。」
支持
幾驚開返關就一埋大陸狗衝落黎
全世界遊客區啲嘢都係搵笨柒㗎啦
嚟到尖沙咀都唔買李寧牌,喺香港做乜呀,應該立法規定遊客必須每人每日用5萬蚊消費,保障香港旅遊業
"就是也是日用品"

即係中國連日用品都造唔好,要人買外國貨
其實同我一樣
係香港都係買日用品
波鞋果啲去開日本先買
班愛國撚真正體驗國內強大喇
佢地唔係諗住開關啲人會落力掃!掃!掃啊
同志,那你來做甚麼?
希望真係會少人黎

疫情個段時間已經好迫

唔想出街都咁多人

上面呢三年一早有晒所謂港貨穩定供應,最多貴少少,但購買習慣已成
好生意呀
波鞋上網買得喇,而家網購咁方便
其實cwb平時都塞滿香港人

應該係虛偽!
今時今日仲用"購物區"黎做旅遊賣點真係on9
我買日本野都唔駛特登飛去日本買啦
再講依度賣既野全部都唔係自己生產又無特色,賣進口野,我去人地產地買唔撚好,零售鋪位等食蕉啦

但威人超哥一直話自己有著底褲嫁啵
名牌洗撚香港買咩
支那狗淨係嚟偷同搶?
零售唔通交個心比你咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞