銅鑼灣及尖沙咀等旅遊熱點冷清 旅客:沒有東西要特別買

113 回覆
409 Like 5 Dislike
d公司咪又係請d 強國人服侍番強國客
自己友踩自己友都有嘅
藥房好快又通街都係
我來走走這就回去,不行嗎
這裏是中國的地方
唔L信 唔會咁易畀中國人氹到
理性消費,好事嚟
咪撚嚟啦咁
其實疫情呢三年已經改變左國內消費模式

各大公司以前靠香港做大陸人生意,呢三年香港自己封城,大大小小公司都要搵錢㗎,結果自己去大陸開公司/搵人合作做網上生意。

以前香港有匯率,零稅率,名牌多既優勢

而家匯率差距收窄,安在家中又可以上網買名牌,大大減低來港旅遊。

佢地仲想黎香港係因為以前香港有國際大城市感覺又有英式古蹟,而家香港自我閹割…同北京上海無分別,仲有咩誘因吸引人黎
變左香港特賣城,梗係冇野買
其實作為記者問個遊客將會駛幾多錢買嘢真係好柒,同啲結識異性活動一樣,連自我介紹都未做,就問人搵幾多錢,痴痴哋線
國內其實很多品牌也都有官方網店,價錢仲差唔多
有D電子產品打完稅仲要平過香港
琴晚尖沙咀龍豐好Q多大陸人(大媽)係度搶咩蘆葦護膚品之類,掃曬落個購物籃度,旁邊間紅茶茶餐廳,收加二呀,都排曬隊入去做水魚,店內一堆吉位都扮曬野叫人等,有香港人亦都有不少大陸人幫襯,但真心劣食,唔係條街無其他選擇都唔會去,離譜
新年鋪唔開 邊有野俾你玩
新年最穩陣係去返連鎖快餐店,明碼實價
其實大陸一早有名牌既專門店,只係佢地以前比較信香港,又順便嚟香港玩

而家香港吸引力大減,佢地又唔會專登為隻包包嚟香港
隔條街大家樂closed(個陣6Pm)喊出黎,不過吉野家個D有開,下次真係紅茶咪搞
我諗你買好貴果啲
我自己買 gore-tex nike / adidas
香港真係無
金舖藥房太少
款式唔夠包羅萬有
可能係黎攪傳銷,以前好興
其實大陸好多都有,貴少少包送貨唔洗拎黎拎去
香港沒有什麼特別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞