大學畢業生月薪索價$2萬 HR嘲:獅子開大口

289 回覆
66 Like 1298 Dislike
neo 社工人工邊到cheap,不嬲都肥上瘦下
個個跟足政府架構咁出人工,個個總主任都起碼十皮以上
好奇d 公司有咩反應可摸耳分享小小
點會冇
加埋bonus 分分鐘多過back office好多人
大學生通街都係,你嘅價值係只值萬二蚊,無辦法
定係以為HKU就係天之驕子?
FG個陣都已經係4萬3,咩工咁低人工開萬幾?
要睇下邊間啦
好既NGo係入面做個清潔姐姐都有18k
我就覺得咩位個玩法都係差唔多
間公司開得個post出黎一早set左個post既上下限salary range
問你又攡current又攞expected只係想搏下有冇機會用低過下限請個奴隸返黎做野
你死唔講得兩個結果,一係佢死唔請,一係就跟返佢個range黎出價比你
唔需要係人材但當然你都唔可以話恰下恰下直接比人彈鐘啦...
發夢啦你
我真係好撚想知 班Hr 係點請返黎/ 點入職

佢地既定位 好似係同職員 有仇同勢不兩立咁

問多兩句 就屌 發爛渣。冚家產

真係以為我地山高皇帝遠 唔敢爆佢一鑊
香港物價其實幾平 係樓貴啲
但租金都回落緊
啱啱畢業大學生撈低層嗰啲唔係跟呢套的
最少都要撈兩年先
都唔係架
有啲post個Range可以好大,男女又唔同,本地海龜又唔同,每次見工都爭取最高Range唔應該比自己過去既價同幻想個價限死

而且公司HR部門一定比一般candidate 貼市
只要大部分人抵制強制公開薪金依個制度,就可以阻到無良公司用賤價請水魚,大家跟返合理市價,唔止對自己有利,亦都對其他同行有利
笑死
叫佢自己望下統計處啲數據先好冇
如果冇咁架數,根本只夠養自己,拍拖都唔洗諗。
洗碗都30K 管理人員
我覺得係正常
"在出版社任職管理層的Sam(化名)表示,部分年輕人要求的薪酬確實頗「離地」,「試過有不足2年工作經驗的求職者,要求薪金2.3萬元,但她現職的薪金只有1.5萬元,我問她會否考慮降低要求,她斷言拒絕,更說覺得自己值這個價!」最後Sam惟有婉拒了這位求職者的申請。"

出版社人工出名西
即係個team lead冇say?
第一份人工係會嚴重影響你之後的人工
跳槽人地係會參考你而家的人工的

好多求職page都已經講過呢個問題架啦
如果你公司既初級管理層得20K 你間公司一定捱唔過今年。我話既。
你真係信

大家認住呢條撚屌 講野好離地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞