而家仲有有地方會用"花碼"寫價錢?

33 回覆
91 Like 3 Dislike
粉嶺聯和有間麵鋪仲用緊

豬手麵?
依家藥材舖呃斤兩,或者遊客區湯外國客既茶記,好多時都會見到用花碼
講起菜檔
以前跟呀媽落街市
見到賣菜賣魚定係賣豬肉
都係用一種叫"秤"嘅工具嚟度重量
佢形狀係一支粗幼好似筷子咁
長大概兩隻筷子咁上下嘅買色棒
中間位置有個用黃色繩圈成嘅細圈係俾人用手吊起
兩邊末端一邊係用三條黃繩吊住嘅銀色盤
另一邊就都係用黃色繩吊住嘅銅制砝碼

檔主會將要"秤"嘅物流放喺銀盤上面
然後拎起中間個黃繩圈圈將成個"秤"拎起
另一隻手就左右移動另一邊嘅銅制砝碼去另到左右平衡
然後根據砝碼喺桿上面嘅刻度就知道重量
Sorry for 19999先

而家都好似冇會用"秤"
全部都係用磅

屌而家連秤都要寫咁多野去描述?街市都大把啦
粉嶺聯和有間麵鋪仲用緊

豬手麵?

講起就想食
講起菜檔
以前跟呀媽落街市
見到賣菜賣魚定係賣豬肉
都係用一種叫"秤"嘅工具嚟度重量
佢形狀係一支粗幼好似筷子咁
長大概兩隻筷子咁上下嘅買色棒
中間位置有個用黃色繩圈成嘅細圈係俾人用手吊起
兩邊末端一邊係用三條黃繩吊住嘅銀色盤
另一邊就都係用黃色繩吊住嘅銅制砝碼

檔主會將要"秤"嘅物流放喺銀盤上面
然後拎起中間個黃繩圈圈將成個"秤"拎起
另一隻手就左右移動另一邊嘅銅制砝碼去另到左右平衡
然後根據砝碼喺桿上面嘅刻度就知道重量
Sorry for 19999先

而家都好似冇會用"秤"
全部都係用磅

屌而家連秤都要寫咁多野去描述?街市都大把啦

Sor lor...
真係好耐冇見過吖嘛
原來依家無再教呢d?
小學數學學過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞