而家仲有有地方會用"花碼"寫價錢?

33 回覆
91 Like 3 Dislike
記得細細個跟呀媽落街市
見到賣菜檔會用一個長方形白色膠牌寫上一啲好似係中文字溝阿拉伯數字寫嘅符號
細個唔知佢係咩 淨係覺得好得意
點解唔寫數目字呀媽都會好叻咁知道棵菜賣幾錢斤

有時同屋企人出街會搭小巴
果時小巴條紅色圍帶仲喺車身而唔係喺車頂
紅帶上面有中文字寫住(公共小型巴士十六座位)
全部字我都識讀
唯有車頭玻璃前面一個個用長方形白色膠牌寫住每位幾多錢嘅符號
我一個都唔識

到咗小學四年級
一本數學教科書其中一課
內容係教生活常用數目字
果時我先知
原來果啲符號係叫"花碼"

直到果時 我先知道原來一斤菜賣六蚊

由旺搭小巴返屋企要五蚊

又原來茶餐廳果塊大展鴻圖玻璃下面一個個用五顏六色嘅長方形紙上面嘅菜式價錢都係用花碼寫上
就連埋單果陣張單都係用花碼寫住

時至今日
出咗嚟做嘢有十年
發現原來"花碼" 已經冇人寫
街市 小巴 茶餐廳都已經直接用中文字或者係阿拉伯數字寫價錢

"花碼"似乎唔再存在喺呢個地方
教科書唔會再教
新一代亦似乎唔再識睇
究竟"花碼"仲有冇存在價值?
有D菜檔仲會寫。不過真係好小。
廿幾年前細細個見過
唔講都唔記得了
講起菜檔
以前跟呀媽落街市
見到賣菜賣魚定係賣豬肉
都係用一種叫"秤"嘅工具嚟度重量
佢形狀係一支粗幼好似筷子咁
長大概兩隻筷子咁上下嘅買色棒
中間位置有個用黃色繩圈成嘅細圈係俾人用手吊起
兩邊末端一邊係用三條黃繩吊住嘅銀色盤
另一邊就都係用黃色繩吊住嘅銅制砝碼

檔主會將要"秤"嘅物流放喺銀盤上面
然後拎起中間個黃繩圈圈將成個"秤"拎起
另一隻手就左右移動另一邊嘅銅制砝碼去另到左右平衡
然後根據砝碼喺桿上面嘅刻度就知道重量
Sorry for 19999先

而家都好似冇會用"秤"
全部都係用磅
粉嶺聯和有間麵鋪仲用緊
荃灣海連茶樓都用緊花碼
呢d咁唔文明既野應踢入垃圾筒
你睇下,大陸都唔用啦
講起菜檔
以前跟呀媽落街市
見到賣菜賣魚定係賣豬肉

而家都好似冇會用"秤"
全部都係用磅

你睇下,大陸都唔用啦

大陸唔用正體字 咁正體字係咪唔文明要踢入垃圾筒?
講起菜檔
以前跟呀媽落街市
見到賣菜賣魚定係賣豬肉

而家都好似冇會用"秤"
全部都係用磅

係呀
就係咁樣
頭先一直都搵唔到圖
唔該晒

舊小巴十六座條車身帶有冇人有圖
諗起Sherlock
留名
呢啲所謂花碼有咩存在意義?
香港獨有文化?
對於我呢個唔識嘅人,暫時真係無意欲去學
因為覺得無乜特別
好多大排檔仲用緊
下 小巴唔係仲用緊咩?
蓮香樓
你睇下,大陸都唔用啦

大陸唔用正體字 咁正體字係咪唔文明要踢入垃圾筒?

呢個常人一睇就明,無迫切性
講起菜檔
以前跟呀媽落街市
見到賣菜賣魚定係賣豬肉

而家都好似冇會用"秤"
全部都係用磅

仲有好多喎呢種秤,有老中醫既藥材鋪都成日見
當鋪會用 不過淨係用係內部
講起菜檔
以前跟呀媽落街市
見到賣菜賣魚定係賣豬肉

而家都好似冇會用"秤"
全部都係用磅

仲有好多喎呢種秤,有老中醫既藥材鋪都成日見

之前有喺街市叫姨姨教我用
小巴,某啲舊茶記,菜檔
其實幾有趣
Btw 而家中學仲會唔會教
有集福爾摩斯有用到花碼
但係我d frd都無乜人識花碼喇
小巴,某啲舊茶記,菜檔
其實幾有趣
Btw 而家中學仲會唔會教

以前小學maths書會教
對上一次係澳門啲酒樓到見到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞