(初三賀年花生) 天下一發出聲明

51 回覆
6 Like 21 Dislike
K先生都幾慘,分分鐘比人搞到兩邊不是人,封信的確唔見得係天下一有錯,直頭見到係有人搞事,但佢地好似唔明網上既人根本唔會睇咁大篇野

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02s9TnctsWn5bMNSxc6WEycvmZBY1dUsw1tM8H9daYvNJh1WGfa4Fdnemh92y11j81l&id=100063767362220&mibextid=qC1gEa

好似係咁多張圖,唔知有冇CAP漏
Lm
有咩事
Lm
幾個重點先

1. 任俠本身唔係天下一自己請返黎,係舒琪個邊搵返黎
2. 舒琪好似agree左比6萬幾任生,當係劇本第一draft既錢,但最後唔知有冇比,因為唔係天下一既事佢地唔知都好合理
3. 台灣個個咩獎係冇要求導演同公司一齊用錢或者分錢之類,呢一點台灣個邊有回應過證實左
4. 天下一本身可能當舊錢係套戲營運基金(?) 定係冇理到,之後見到任俠問拎錢就拆4分分返比唔同組別既人,不過條數真係唔大....扣返台灣個邊稅,80萬台紙,即係20萬鬆D....
5. 分歧好似半年前已經有,天下一email左幾次去傾,但任生已讀不回
呢點最唔明,人地搵左你你又唔show人而家你又要同人溝通係email入邊約個meeting係咪咁難
6. 好似仲有一點幾得意,唔知係咪業界會發生既事,任俠有提出過用1000蚊買返自己份劇本
似係拖糧,任sir本身都好憎人拖糧,但佢唔係under 天下一,就咁睇聲明應該係under 舒琪,如果係舒琪拖佢糧走去問天下一,咁件事就有D膠,但呢單野舒琪好似都唔想理
有冇人總結即係佢舊錢其實係邊個人手上?
錢9成係公司名義拎,但D錢唔會放入甲萬,當係開支用左就冇架啦,得個20萬,拍戲拍2,3日既開支分分鐘都唔止啦就算當係前期條數,個proj如果係舒琪接,即係條數應該係舒琪跟,之前另一個post有人提過舒琪本身係會扮同人夾之後唔知點,任俠而家有少少似係呢隻case,但又唔完全係
同埋佢本身係主張編劇出糧要準時個堆人,比人拖咁耐一定嬲,搵錯人搞唔出奇
6C行既野點PR
天下一同意唔扣成本 直接分獎金
任俠唔抵得舒琪有份分
其實分工上 舒琪簽編劇約但出錢搵人寫
算唔算係請槍
花生友盡出
呢點其實唔算好強...對方可以一個回馬槍打返你
舒琪做呢野樣可能唔係初犯,但成件事舒琪神隱左唔理係有D問題
有冇懶人包?
好難有住,而家各述己見

我搵返任俠個篇入黎先
食完夾棍仲理乜鬼
即係舒係大判
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞