【租樓日日賺】JP Morgan 的分析師都係租租

124 回覆
60 Like 6 Dislike
fg40k 其他非專業工種都唔知要幾多年先有 咁樣都淨係叫高少少?
Backoffice analyst邊有40K
25-28K就有
我以前都做過大行analyst grade

FO analyst就一開波40-50K
可能係啲大陸junior staff自己出黎租
親生仔40k好正常 你啲料幾耐冇update?
fo intern而家都講緊60k 你做邊間乞兒銀行fo fg得40k
條木嘴應該係做hsbc呢啲所謂"大行" 狗也不屌
first year analyst都40k啦 10k樓點會租唔起
你講緊FO定BO先?
我講緊BO analyst grade得25-28K
errrrrr 想問下邊度有寫jpm/bb? 將啲垃圾銀行同jpm 撈埋一齊 咁嘅數據有代表性?
唔知你條含撚咀又做緊邊間大行呢?你講野又好有代表性?
BO咁闊 做ops果啲就算Bb都係30K咋
FO intern 60K係好正常 FO同BO根本無得比
你識唔識架
搵錢姐唔需要撻朵嘅 係啲垃圾冇能力先要攞住大行個名黎痴金糠 下次最好寫清楚你所講嘅大行係retail大行 定 snt ibd 大行

另外嗰位巴打都話fo起手90k喎 係得你一個咁趣緻話"大行"fo得40k ..... 定還是你講緊嗰啲係retail大行喺分行返工嗰啲所謂fo 即係著晒黑絲做雞咁款嗰啲
"BO咁闊 做ops果啲就算Bb都係30K咋"
你應該識睇topic? 邊度有寫bb? 喺db barclays都係bb嘅年代 bb(特別喺hk)仲有咩代表性...

"FO intern 60K係好正常 FO同BO根本無得比"
key point係條友話fo 40k
喺你問我識唔識之前 拜託你都問下自己識唔識睇字
睇返啲對答:

我: JP Morgan backoffice analyst grade / contractor 人工可以低到得25K
25K肯拎9.7K租樓,負擔都幾重

你: 咁即係人地唔係contractor囉
first year analyst都40k啦 10k樓點會租唔起

(唔清楚你講first year analyst都40K啦 係指FO定BO,咁我assume BO)

我: Backoffice analyst邊有40K
25-28K就有
我以前都做過大行analyst grade

FO analyst就一開波40-50K

(我果句FO analyst就一開波40-50K,純粹想回應返你analyst 40K姐,大把FO一入職70K-80K都有)
租呢啲係用嚟包2奶啦
BO咁闊 做ops果啲就算Bb都係30K咋

呢句有乜問題 包括JPM 在內嘅BB BO analyst grade 都係低人工
其實豪宅不嬲都係租抵過買
仲未講housing allowance
如果無小朋友 唔駛買樓
搵24k租9k樓有咩問題
唔過入息一半
BO返Quayside都係搭巴士半個鐘都合理
重點唔係租定買 係做JP Morgan 都只有9000租樓
所以你咪唔明做業主嘅生財方式
然後喺到自我解讀啲樓市新聞
所以咪話租樓日日賺
租樓係樓價2.3%, 邊有得輸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞