【租樓日日賺】JP Morgan 的分析師都係租租

124 回覆
60 Like 6 Dislike
佢地有housing allowance
有錢買債券基金回報分分鐘仲高
窮先要買樓
利申窮撚
直債啦
仲乜債基
做Ibank back office同一般打工仔冇咩分別都係搵幾萬蚊咁,係租呢d喎
分析師喎 唔係普通文員
Analyst係Ibank最低嘅grading黎 如果做backoffice真係高人工小小咋
分析師=Analyst 最低grade
洗唔洗 元朗都唔洗啦
人地搵夠就移民
32伙,返工搭lift 等5分鐘,
行去鐵15分
鐵3+1 30分鐘到調景嶺
15分鐘出到牛頭角站
牛頭角行去海濱匯10分鐘

75分鐘
你咁計 去中環荔枝角咪2個鐘

等lift 5分鐘
行去鐵 10分鐘
等鐵+到調景嶺車程 5+10=15分鐘
調景嶺到牛頭角=10分鐘

加埋先40分鐘
真 康城站出遠少少既地方起碼1.5hrs 起跳
係真架
Front/middle/back office嘅最junior都係叫analyst, 你當佢係個grade就得,ibank要睇佢做咩team先實際,middle back office人工同出面MNC分別不大
唔意外,呢啲新聞總係有人唔信

現實識個做Goldman Sachs director level 嘅咁多年都係做租租,一路都係屌香港樓價好貴唔想買,喺台北買豪宅
其實呢啲位幾錢人工?
Analyst back office 40k up,租studio都仲鬆動既
JP Morgan backoffice analyst grade / contractor 人工可以低到得25K
25K肯拎9.7K租樓,負擔都幾重
埃病啲contract位狗也不屌
唔識喺到鳩up,畀你扣稅就有,最底層fg邊會有allowance

Goldman ED = VP
22.3厘 債仔要收租唔夠還債
2023年
咁即係人地唔係contractor囉
first year analyst都40k啦 10k樓點會租唔起
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞