解放軍「野戰口糧」菜單曝光 有比美軍軍糧好吃?網紅試吃解密

151 回覆
3 Like 216 Dislike
其實MRE都唔難整到好食嘅
不過重點係food preservation method
點樣可以保持到食物質素同味道之外仲可以防止佢變壞,特別係前線環境差,天氣唔好都好影響到MRE質素
包曬上面啲野之餘,仲要方面到士兵去食同keep到佢每日運動嘅熱量

所以點解美國MRE咁出名就係咁解,人地dum錢落MRE可能仲多過其他國家dum錢研究武器
Wfcdllm
問題係
1 佢呢包隨時係宣傳版
現實唔存在 又或者係狗飯

or
2 設計概念 根本無諗過野戰
佢係當商業品牌concept 去設計
比軍隊訓練用 大家(軍人)飽肚咪開心
根本無實戰考慮
美軍冬季MRE幾豐富好食
https://youtu.be/fK0IIP3g5OA
咁公道講句
美軍MRE都有d濃味餸款既

正常行軍打仗都唔應該係戰場hot zone on99咁開包MRE黎食
一係就喺d相對低風險既地域先開餐
And/or set parameter有人警戒放哨先輪流食

敵後作戰會俾敵人摸到入幾十米範圍內既
咁係指揮或者訓練出左問題
唔關包MRE事
野戰點會食啲咁麻煩嘅野
MRE通常派畀難民食
基地漢堡炸雞雪糕都有得食
野戰口糧幾時for營養 死唔去就得架啦
解放軍日日大魚大肉

聽過軍糧主食唔可以設計得太好食,話擔心啲兵仔未開戰就食晒
野戰梗係食野味啦
講真唔好話軍糧,就算日常見到既意粉同白飯隔夜食,都係白飯熱完好食d la
諗起俄羅斯軍糧放哂上網賣結果班兵食過期野
其實係
不過聽聞過係歐美嚟講美國嘅mre 算係唔好食
參軍咪有

慢用
有自熱火鍋/飯盒嘅工業基礎 基本上轉條line來做就得
以前啱啱出自熱火鍋嗰陣 我就覺得一定會拎來做MRE
美軍MRE應該係一份一餐喎 法軍先係一份三餐
大陸軍糧熱量夠唔夠呀真係作戰嗰陣
得白飯 少少菜肉
日本,之前睇過d試食片,個鬼佬話佢啱啱食完飯都覺得好好食,所以幾想試
D死鬼佬好撚懶傢
成日返基地食飯BBQ
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞