邊間證券行最好用?

96 回覆
4 Like 22 Dislike
絕對認同,好用我咪用futu睇價ib落盤
手續費好撚貴
其實我諗佢地都知
但又冇得減價吸引客
免佣本地最平應該係webull
最多產品係interactive brokers
免佣離岸就firstrade
用支牛佢都係幫你用ib落盤仲要俾多浸手續費佢,唔明點解咁多人吹奏
吊多致黃一樣野,買美股個價永遠係delay價
吊你老母炒老千股你同我講Delay價?
點解唔用牛牛?
牛始終ui 無得輸
我自己係牛睇價跟住ib /ft 落盤, ib idle cash仲有息收,買正股㩒一個掣個ui幾靚都冇用,daytrade細價股option 牛min charge $1usd
收費/穩定性/多元化 ib/ft 屌打
?
港股黎講冇得輸 ....
不過其實支牛有好多陰濕野
好多野要玩落先知
做short按金 好似特別高咁,利息又超貴
幾間都有用過,做任何沽空/option/ future都唔會用支牛落盤,手續費係離晒譜
牛牛
用ib成功經ACH入左錢去firstrade

但由Firstrade 過返錢去ib就做唔到

有無巴打識?
睇到大家嘅意見 都係牛牛多
之後係IB同埋webull
但係都好似冇人答到短倉同長倉用邊間好?
試過用webull,放棄咗
個app load得勁慢
股價係咁跳上跳下時睇住佢老爺車咁load
好焦慮
最尾都係用返牛牛
上面咁多人講支牛都係用ib落盤仲食多浸手續費你都要用既話 真係阻唔到你交智商稅
你話ui好用佢睇市都算 用黎trade真係白鳩痴

短炒ib/firstrade 尤其是firstrade 0佣
Webull食你價就咪撚諗啦
長揸你唔出出入入根本邊間都冇所謂

仲有長短倉唔係解長揸/短炒
點解無人提 Charles Schwab?
Charles Schwab 係美股同美國國債0佣, 其它product收費好貴. US$25K開戶門檻太高

佢既好處係比IB更大更穩陣, 同可以選擇離岸. 我覺得唔介意擺25K就用佢好過用Firstrade.
如果買美股,TD Ameritrade 國際版,免佣,

仲可以繼續用thinkorswim,

之前香港TD俾人收購,佢開放俾香港人申請,

但唔知而家仲申唔申請到。
買乜嘢TD可以退稅?
我响第二間買過TLT都唔識退, 後來轉買直債算, 費事煩
FT
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞