有冇人駕院考牌,全程停車冇轉N波pass?

176 回覆
3 Like 193 Dislike
其實考牌可唔可以用auto hold功能
緊張就會無腦唔知自己要做咩既人唔好楂車 please
加拿大

我以前細個親身經歷一個 case,坐阿爸車停緊燈位最前嗰架,後面有架 pick-up 唔知做乜撞到我哋車尾 (車速唔快),架車雖然被推前但我哋同架車都冇損傷,架 pick-up 個 bumper 啱啱喺我哋車尾 bumper 之上。我阿爸當時冇落 handbrake,如果落咗 handbrake 就應該卸唔到力,人車都可能會皆傷。

所以落唔落 handbrake 係睇情況,我自己係停斜路同泊車先會落。
N 波實際用途我到而家都唔識係咪得拖車用
邊有咁harsh呀依d多數細tick算數
你過線過死火車唔望鏡望盲點就肥硬
照拉啦 咁多野問, 做埋都係用多你2秒。
利申: 考院1take pass
望小2次咪2個細tick
停車囉,下下踩brake 唔攰架
手制左仲要踩brake?
起步先可以鬆腳
如果唔係車屎忽個紅停會熄
有既 放腳 踩油門果一秒
我過班馬線停低拉手制, 開車放唔哂手制, 係咁beep beep聲響都pass到, 下個路口停低才放返好手制
先唔講啲牛肺車有無
後波鏡都唔比用
有AH都應該唔比用
我架車有auto hold
考完試除左熄車果下有轉n波先拉手制
路上無用過
我考嘅年代後波鏡喺邊用㗎喎 放咗係到 佢冇要求我遮住佢
同埋近年我見啲師傅車都開始用新款車 一定有AH
先唔講啲牛肺車有無
後波鏡都唔比用
有AH都應該唔比用
我考嘅年代後波鏡喺俾用㗎喎 放咗係到 佢冇要求我遮住佢
同埋近年我見啲師傅車都開始用新款車 一定有AH
棍波車嘅話N波用黎停車鬆極力子用,避免死火
點解auto都畀你搞撚到咁多野咁
R同D之間做個緩衝
係囉n波有咩用?直接hand brake加P唔得?
樓主殘障類別係咩?
咁撚易抽筋咩
是咪白痴 考試最簡單 d波跑天下 停車超過五秒➕紅燈 拉手掣 完
9up零成本,你肥要幾千,你諗你
exam oriented,你而家目標係要exam pass,你行動/行為就係要做俾考官睇 你係安全駕駛

考試停燈位:踩brake,望2邊,D轉N波,拉手掣,再望2邊

你而家係exam緊,你係要做俾考官睇我係安全停定左 stop。你到時pass左 理得你D波踩brake走天涯定點樣

泊車:踩brake,望2邊,D轉N波,拉手掣,再N轉P波,熄匙

Exam千奇唔好搞咁多野,strictly follow what you have learnt in 駕駛學院,教你要係exam做齊abc steps就做足,浪費你幾多時間?到時因為咁而fail,就抵死

記住你個身份係無牌,而家要去exam 拎pass。唔係已經有牌,多年駕駛經驗。開車停車 踩brake 入波 拉手掣 睇鏡 睇盲點 打燈 耐心等待等等行為,請做到足一足
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞