郵局請郵差 2023

960 回覆
13 Like 93 Dislike
郵差好似要揹得起20kg信件袋先會請
Counter日日俾白卡佬輪大米

郵差做30年舔晒鞋底都未必排到你升
頂晒pt想有啲朝氣都難啦
中細局spo 做局長 多數要頂下食飯
大局spo做ic sp做局長
Counter 請假極難 病假解決
得16K不如考紀律
睇做咩位
有啲仲係5日半 (大部分counter)
Counter 真係唔係人人頂得順
不過郵差可以轉(定內部考?)去做po
算唔錯
Spo做局長?咁低人工受氣位
點做呀
得幾條友嗰啲局係spo做
做得spo都係搏升埋sp 特別舊制
郵差做夠三年可以內部考
唔知幾時郵差先進化到可以用電車送信呢
係返五日輪休定點?
其實點解唔可以拖車送信
係都要人咩住袋野周圍走
郵局話有計劃全部轉五天既
不過冇時間表
唔知等多幾多年
啱啱先do 轉完 有排
Counter 得gpo同埋中間道兩間5天
所以入得去都要有心理準備
一直都有 Nissan leaf (已退役) Kia Niro(現役)
Zoe 唔知仲喺唔喺度
兩公婆做的話應該乞食,即使俾佢入職即頂薪
個部門好多所謂規則好似係係on9過時加弱智,好多係英殖時期嘅,完全係小學生適用,但因為對啲上層有著數就唔會點改,刷牙仔就不適用,你就可能佢日日記喺心但唔講,到你要升職轉po時就拎出嚟計,仲要分工極度不公,有啲師兄日日做到喊,幾千嘢仲要無ot,有啲本身日日都好得閒仲可以幫人手有ot計!
進化?退化就有,郵差用嚟做野果啲設備好多都好唔方便又花時間,阻住你做嘢多過幫到你,完全係為左將責任推晒落郵差度,絕對唔係想話幫你節慳時間做嘢,你出街派幾千封信佢地都覺得你好輕鬆,人工包左咁,上門派嘢時有乜事佢地唔想有鑊揹就靠部爛pda 去記錄,但部嘢可以話仲衰過部舊手機,成日出街都故障,(例如操作時反應慢,壞螢幕,懷制,無故死機重啟,等等)但因為太舊好難整得返,維修好耐,所以用得就忍住先,好似老人家咁靠你就返佢!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞