郵局請郵差 2023

960 回覆
13 Like 93 Dislike
職責
郵差的主要職責是 : (a)執行派遞前準備工作、紮起、護送和收派郵件,包括實地以隨身配備的電腦設備輸入所需資料﹔ (b)分揀郵件及郵包,包括操作機械揀信系統及其他器材﹔ (c)內勤郵件處理,包括齊信、蓋銷郵件及操作電腦系統以發送郵件及郵包﹔ (d)以人手或用機器起卸及搬動郵袋及其他郵件﹔以及 (e)執行一般郵局櫃位職務。 此外,郵差必須穿著制服、輪班及/或超時工作,或須駕駛郵車。

入職條件 申請人必須: (a)完成中四學業,或具同等學歷; (b)有能力拉動標準重量的郵袋及背負標準重量的派遞郵袋,且於分揀郵件時能做到手眼協調; (c)具備相當於中四程度的中英文語文能力;以及 (d)在《基本法及香港國安法》測試取得及格成績[註(1)]。

聘用條款 獲取錄的申請人通常會按公務員試用條款受聘三年。通過試用關限後,或可獲考慮按當時適用的長期聘用條款聘用。
薪酬: 🤫
總薪級表第4點 (每月16,980元) 至總薪級表第13點 (每月29,500元)
申請手續:

申請人必須在2023年2月3日下午5:00前(香港時間)透過下列其中一個方法遞交申請表格:(i)透過公務員事務局網站(http://www.csb.gov.hk)的網上申請系統;或(ii)將申請表格[G.F.340(3/2013修訂版)]郵寄至香港中環康樂廣場2號香港郵政總部4字樓人事及聘任組(信封上的郵戳日期將視為遞交申請書的日期)。申請人須確保郵寄地址正確無誤,並支付足夠郵資。申請人須自行承擔因未有支付足夠郵資而引致的任何後果。信封面須註明「申請郵差職位」。申請表格[G.F. 340(3/2013修訂版)]可向民政事務總署各區民政事務處民政諮詢中心或勞工處就業科各就業中心索取,或可從公務員事務局網站(http://www.csb.gov.hk)下載。申請書如資料不全、逾期、並非採用指定表格或以傳真或電郵方式遞交,將不獲處理。

申請人請盡量於申請書內提供一個電郵地址。如獲選參加體能及技能測試,通常會在截止申請日期後約12至18個星期內接到通知(以電郵或郵寄方式)。如申請人未獲邀參加體能及技能測試,則可視作經已落選。只有通過體能及技能測試的申請人才會獲邀參加遴選面試。申請人如獲邀參加遴選面試,通常會在體能及技能測試後約8至16星期內接獲通知。如申請人未獲邀請參加遴選面試,則可視作已落選。如遇到申請人數眾多或其他特殊情況以致需較長時間處理申請,申請人或會較遲接獲通知。
原來郵局係換咗人哋個郵票去賺錢
https://lih.kg/3281011
周潤發打郵局工都無2個月就頂唔順唔做,你就知郵局工作幾仆街,人工仲要得皮六,傻仔先做
有冇後生妹豬做??
有 不過見到好多都係tb款
本郵差都好疑惑 有可能係因為kpi
管理層未雨籌繆
請定啲新仔去填補嚟緊會退休同唔撈嘅人
短期內多咗嘅人手就可以唔使開OT
人手唔夠嘅DO會有抬信鴨 我無捉開 自己嗰段日日負數
日日負數 cut beat就有,仲諗捉鴨
行5天同時 cut 段 cut head count, 即係無多到人
結果就係一唔夠人返工就要開抬信鴨或晾信囉
而家個個都鐘意放星期一二,至於點解?
等第二嘅師兄話你知啦
max 3萬蚊都唔夠
連登仔:狗也不屌
屌你老美,你自己做飽佢
是否有kawayii 與 T 唔 tb 其實無乜關係
因為呢份工主要係對住啲信同間中要同啲市民溝通吓
你喺公司見到同事嘅時間一定比你出街做嘢嘅時候少
其實以我所知
好多現職而家都係等做夠可以拎返公積金(不是MPF)個年期
就會劈炮唔撈
所以嚟緊都會keep住有空缺
頂薪仲低過ACO
之前申請郵務員到而家都無聲氣
有冇現職郵差可以講下有幾閪
退休 辭職 升po
唔洗加人都要補返呢啲
朋友12月面試 2月返工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞