2022最好既三套戲係《TÁR塔爾》、《媽的多重宇宙》、《法貝曼:造夢大師》

63 回覆
25 Like 22 Dislike
《TÁR塔爾》
絕對係cate blanchett演藝生涯入面top3既演出,套戲好尖銳咁批評成個藝術界既風氣。

身為女性指揮家既主角,比起好多男人更加鍾意濫用權力。
套戲上映後,好多媒體都話套戲係攻擊緊女性。但可笑既係,如果將主角變成一個中年白人男性,成套戲就會受到媒體褒獎!

到左最尾套戲都有探討到「藝術本應係咩」呢個話題。好深刻咁樣用Tar呢個角色既故事黎批判依家藝術界既風氣。

《媽的多重宇宙》 8.5/10
都唔使多講了,多麼希望Doctor Strange in the Multiverse of Madness可以拍到咁

《法貝曼:造夢大師》9/10
喺香港好少人講既電影,但我覺得絕對係Steven Spielberg既頭3。

非常之私人既一套戲,由佢細個睇到John Ford既電影開始講起,以佢入CBS做野見到John Ford真人作結(最尾John Ford度有驚喜)。

佢大可以喺套戲度回憶,講自己點拍賣座電影Jaws同ET. 但佢選擇用大量8MM電影片段黎講自己細個既屋企,同埋佢對電影既熱情。呢套戲西利之處係每個角色都令人印象非常深刻,絕對係有血有肉咁重現返Steven Spielberg童年至少年時既景象。

我覺得套戲最surprise 係平時攪開笑既Seth Rogen演得非常之好,唔怪得佢話喺片場時,Steven Spielberg成日睇返啲佢演啲片段睇到喊。

套戲我覺得同《星光伴我心》同等,真係套夠真誠既好電影

———

私心推薦我會覺得TÁR係最好睇,因為佢其中一個Scene有講到(音樂)藝術本應係啲咩野,呢度真係觸動到我。特別係成個藝術界都趨於「創作者背景>作品本身」呢個風氣。同埋佢夠大膽咁描寫一個濫權、自我中心既女人。喺成個荷里活都吹奏女性地位既情況之下,呢套電影真係鶴立雞群!!我比9/10!

(加上近年真係接近 0 好睇既古典音樂電影,呢套就係好Q正)
TAR香港好似會上?
明日戰紀no.1
會上
二月先上
是的 先生
tar女主好似拎咗金球獎
The Banshees of Inisherin 黑馬
不過香港未正式上
終於有人講Tár好睇身邊個個都話太長同悶
法貝曼跟本係史匹堡自J既電影,娛樂性太低,冇高潮,吹大左。
我戲院+煲碟睇左5次
Tar 好好睇
我而家先知個導演原來係eyes wide shut 個鋼琴師
睇完Tar有少少失望
Top notch 演技 拍攝
但劇本有啲失色
睇返Black Swan
寫多少少Tar嘅黑暗位會好啲
Cate係eyes wide shut配mask lady把聲
似自貶多過自j喎
法貝曼嘅人物同情節,其實我覺得無乜驚喜,甚至有d老套,如果唔係話係史匹堡自傳,我又真係唔多想care 個角色嘅成長。不過細節上大致執行得OK

同樣關於“電影”的話,我中意上年張藝謀個套一秒鐘多d
Top gun
巴打可以睇下The Hand of God (Netflix有)
套路同The Fabelmans一樣
係Paolo Sorrentino既半自傳式電影
但個橋段有少少超現實既感覺
對比之下我會覺得The Fabelmans種「真」正好多

我覺得best director 係屎不保,
best picture係Tar
咁樣最正確
Tar 中文叫咩名
塔爾
Todd Field勁
對上一套做導演既經係2006年
十幾年無出過戲, 一野出套勁野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞