2022最好既三套戲係《TÁR塔爾》、《媽的多重宇宙》、《法貝曼:造夢大師》

63 回覆
25 Like 22 Dislike
加上Tár好多鏡頭都好似Kubrick
十年磨一劍
Tar 值得拎奧斯卡best pic

spielberg值得拎best director
冇圖
想問Tár點解香港得咁少場
因為古典音樂做主題
Tar 有機會金像獎最佳女主角
勁好睇
法貝曼:造夢大師其實好普通 只係講返佢啲經歷 冇咩深度
同意,如果果個唔係名導演自傳,其實唔多想看落去
我都覺
女妖屌打
感覺上套戲好似遲咗20幾年出咁,如果放落鐵達尼個d年代,會覺得幾好
淨係睇開頭lydia訪問嗰場戲都夠睇幾次把聲、個tone同啲抑揚頓挫好正
唔夠主流掛
今日睇左TAR 好睇 Cate演得真係好好 見一個咁瘋狂嘅角色但係完全唔覺得Overact 換轉香港某啲女演員 應該會歇斯底里到勁誇張 套戲結局唔知點解俾我諗起蔡明亮套日子

不過其實tar 三千萬成本 但係見到佢美國同香港都係限量上映 到底靠咩回本 唔通真係搞手只求打個和
巴比倫好過造夢
完全唔明點解EVERYTHING EVERYWHERE ALL AT ONCE
會評低分過THE FABELMANS

EEAAO 差唔多係22年最正果套
除咗睇cate
套戲本身得唔得
得 畫面鏡頭音樂都掂 睇完完全唔覺得過咗兩個半鐘
嗰10分鐘長鏡頭加成套戲既節奏真係好正連埋cinematography真係好似Kubrick
呢套有機會copy返three billboard條路
贏演員獎或者劇本獎,但無緣best picture
當然嗰年有shape of water,口味符合academy啲老鬼
開頭慢啲,後半幾好
巴比倫臨尾三分一唔掂啦
一輪嘴喺咁拋嘢塞俾觀眾
EEAAO可以咁玩係因為佢個立題就係parallel universe
但Babylon俾人感覺係驚收唔切尾

造夢就幾屎忽堡,穩穩陣陣工整
雖然無咩特別之處,但又無位係可以咎病
Babylon似爽片 俾到視聽享受 我收貨了
造夢好平庸 睇完過一排就唔記得
EEAAO其實似parasite 雅俗共賞 每個人 無論係普通觀眾定係資深影迷睇完都會搵到啲嘢 我覺得呢樣係厲害
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞