[多圖]8日古巴遊記

252 回覆
76 Like 8 Dislike
多謝
多謝支持
巴哈馬 聽朝出發
正喎
開咗新po 大家可以轉場過去

[Live] 7日巴哈馬遊記
https://lih.kg/3318930
支持
[多圖]7日巴哈馬遊記
https://lih.kg/3327160

返到去用咗部舊電話終於up都到相可以移師過去
多謝絲打
好睇呀
希望可以帶到我老豆去佢話想去好耐
多謝
想去就快啲去古巴變得好快
我哋去嗰陣已經無咗好多其他巴打以前去嘅特色
越嚟越遊客化
過幾年可能變到同其他地方一樣
清之後仲算去邊玩呀
上個禮拜去完巴哈馬
遊記link https://lih.kg/3327160

之後仲計劃緊,好多地方都想去
人在加拿大所以應該都玩晒美洲先
睇下邊到機票平
想講唔係每部電話都用到
上次我去嘅時間張sim card就完全用唔到
明明我同行嘅係用iphone 反而佢又用到
最後好辛苦咁渡過左無wifi嘅5日行程
你幾時去啊!我4月都去古巴喎!
希望可以喺古巴撞到連登仔
我改左名
20號去呀
會係Havana 留耐d
去埋vinales, cienfuegos, Trinidad
行程都定得7788
比想像中貴
同驚預唔夠錢使
希望係咁特別既國度都遇到連登仔
巴打去幾多日
8日,另加Cancun
希望順利
多得絲打推介
我月頭去!睇嚟撞唔到喇
你淨係去Cancún定係去埋附近?
我依家都喺墨西哥!
玩得開心啲

你會去邊呀
我去Cancun最多去埋pink lake
古巴先係主菜
請唔到咁多假咁都已經兩星期
我又改左名
已經玩完古巴同墨西哥返左黎
想再次多謝樓主
睇左你篇遊記令我行程輕鬆左
想講少少我既經歷回饋番諗住去既ching

想講係Havana 真係一出街就比人圍咁滯
唔係叫你”change the money”就入餐廳一係直接乞
係咁9叫chino Japon corea , chino 為多,可能多大陸人去
通常聽到都回chi 你老味
唔明點解佢地咁既狀態有陣時個語氣都好似睇唔起chino咁

野食方面,D 野都唔平,如果有人再去,我極度推薦一間餐廳叫habana 61,龍蝦餐好抵
如果budget 夠, highly recommend 一間叫la guarida 既餐廳
環境又靚又好食
不過貴啲,一個人30至40美
身處地方喺九龍城寨咁既suburb, 感覺上係龍蛇混雜
304 o’reilly 就又貴又唔好食

行方面,入博物館入場費其實好平,一個人10至20 cup
但d 人係好熱情帶你行,又話比你睇隱藏展館
但當然問你攞tips
D 博物館幾時開幾時關都冇明確指示
不過好多四五點都閂咗
所以基本上個個都想係你身上拎錢
一去到Cienfuegos 個民風淳樸d, d 人同我地打招呼都慣性唔睬

我哋啱啱四月去
基本上,中午11點到下晝四五點都唔適宜戶外活動
個太陽非常猛烈
所以晏晝食耐啲午餐或者入啲博物館睇吓會好啲

1街都係狗屎同埋窿,尿
行路要睇路

同埋如果budget夠,可以join一個photo tour,大約一個人usd60
會有個影相佬,跟住你幫你影相
質素好唔錯

另外想講,Trinidad d 人就仲西,係d 彩色屋前面影相
有人係出面經過就會window同入面個人講,
跟著入面就有人出黎, 我估係同屋主講叫屋主出面問人收錢
個鐘樓又早收,睇唔到日落,又多簷蛇
其實d 屋d 色都退退地,淺色
好彩都淨係留一日

同埋全古巴都係,d 手信都係差不多
唔使去太多唔同地方,咩手工藝品市場睇
因為同你係舊城區d souvenir shop睇既物品價錢都一樣

交通方面,我住centro 區,出入可以行15分鐘去舊城
或搭的士
搭的士基本上一係usd 5/10
冇中間,夜晚就一定10
同埋上車前問清清楚楚幾錢
有一次夜晚諗住係centro park附近搭
條撚樣答我usd 10
我問多句我地3個人,3個加埋10?
佢指住我地:10,10,10
姐住30蚊,我即刻屌佢老母啦
我話我日日搭都係加埋10咋,就走左
佢仲係後面嗌20蚊丫,好平架喇
如果係舊城區搭,日頭一街都係的士
夜晚好似消失左好多既, 咁去hotel inglaterra 一係去 el floridita 前面,的士停哂係度
有次又係夜晚係街叫,個司機又係開15美
我都係話我知價晚晚搭都係10美,佢又ok

上網方面其實宜家真係極方便
買張sim card 都好快,大概cup 500
但係要朝早買,如果唔係有機會冇
得偏遠地方上唔到,一般都可接受速度

唱錢就好不幸, 去之前個host 話有得唱就冇問太多
去到點知佢比個rate 係eur/cup 140
係咁二唱少少,其他係外面食飯睇匯率再叫人唱
餐廳一般都做到美金對cup 150-185
同埋唔好聽網上講,咩古巴收美金會扣10%d 廢話
古巴人愛死美金,美金個兌換價同歐羅一樣
所以如果帶歐羅去係會蝕

安全問題,除咗centro 區夜晚經過好似九龍城寨之外
同埋夜晚喺普拉多大道行,有好多後生踩roller喺你面前繞來繞去之外
感覺上都唔會唔安全
夜晚行舊城區,經obsipo calle 一定安全
跨區一定搭的士

希望幫到大家
Cancun 最好笑係租車,每次交收
啲人第一時間都係揭開車尾箱,同埋後備軚嗰個位
睇吓有冇毒品同埋人體殘骸

到最後,我都係比油站職員呃咗
你都中招
中邊隻scam
基本上我次次入油都叫我隔籬嗰個開着video影住我俾幾多錢
但有一次入$300油
明明前一日行條高速公路都淨係用四分一缸油
第二日入完油之後,行條高速公路少少就用咗四份一
可能我比完錢佢,冇為意佢入油個情況
好似好快就顯示係$300
我見網上有啲人都係咁講
啲油唔知係假油定點,總之用得好快

不過好彩
冇被警察逗過
經過la guarida但冇食 諗返起有d可惜

10%果度認同 我個frd因為咁帶左加紙 個rate太差完全唱唔到錢

我都係4月尾去完 唔知有冇撞到巴打你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞