[多圖]8日古巴遊記

252 回覆
76 Like 8 Dislike
見到龍蝦即刻搵番舊相,真係食過同一間

Day 3 (6)

我哋join咗一個3hrs嘅老爺車團
total 90鎂 (一個人定三個人都係90鎂)
其實都幾抵

三個鐘團嘅行程(喺佢官網度copy出嚟):
The Capitol building
China Town
Reina and Carlos III streets
Revolution Square (stop)
Cristobal Colon Cemetery
Havana Forest (stop)
Miramar district
5th Avenue
Malecón Avenue
Christ of Havana (stop),
Morro-Cabaña fortress

出發!

咁嗰陣係唔係用cuc俾錢
做遊客生意嘅一律收EUR/CUP

除非真係去食local嘅,但你預佢d野食味道會好差,豬會仲有豬毛
唔駛俾人劫?光明正大喺街頭上俾人望
icic:thanks
攞住錢張相係喺hostel影嘅
唱錢都喺hostel度搞
唔去暗巷度數錢?睇到好多靚流口水
你間hostel幾錢晚? 果時有韓仔同我講佢地住開果d都係幾蚊美金一晚嘅,但係有蝨,之後仲癡嚟我間bnb住
我呢間三人房港紙180一晚
有private toilet
但唔算太污糟
咁同我間bnb都差唔多,我around$220一晚,有wifi唔使喺街上網
感覺好似已經商業化咗好多
我4年前去少好多呢啲貴價cafe餐廳 大部分都係平民 嗰時仲有CUC
Day 3 (7)

我哋實際上嘅行程係咁:

The Capitol building
China Town
Reina and Carlos III streets

Christ of Havana (stop),
Morro-Cabaña fortress

Malecón Avenue
Havana Forest (stop)
Miramar district
5th Avenue
Cristobal Colon Cemetery
Revolution Square (stop)

Viazul巴士站喺革命廣場附近
所以我哋最尾先去嗰邊
一開始都係兜下中心嗰幾條街(紅字)

之後就過去對面岸嘅景點(藍字)

去緊christ of havana途中
見到有一堆open display嘅軍備
於是就叫司機停低俾我哋望下
睇翻google map原來呢度係
Military Historical Museum
唔駛入場費 而且比革命博物館多嘢睇

隔離有一大片草地
即刻幫架車影翻張相
嘩 巴打我有睇過你篇遊記
我去嗰陣都心諗
同連登幾年前啲遊記講嘅差咁遠
Day 3 (8)

christ of havana就喺military museum附近
個statue都幾大
你喺對面岸都會睇到

對面岸嘅視角:

周圍都幾開揚
可以睇到havana嘅全景

christ of havana過條馬路
對面就係哲古華拉間屋
依家當然係變咗博物館啦
可惜當時冇開我哋冇得參觀

跟住就係去morro castle
呢個絕對係havana最正嘅景點
入場費每人200pesos (港紙10蚊)
成個castle都好大又好靚
高汁過唔少歐洲嘅castle多多聲
仲有海景睇

好有同感 以前去古巴無人會話去食好野
講親食都係當地pizza 雪糕 mojito 民宿早餐就無其他
呢個POST 同我去個印象差好遠
lm等睇
Day 3 (9)

之後又再過翻海去遠少少嘅地區
malecon都行過幾次
坐喺車上面經過又係另一種感覺

遠離old havana
周邊嘅建築物都明顯新好多
driver話呢邊係embassy林立嘅地區
當然都係有錢人區

佢帶咗我哋去一個公園咁嘅地方
成個park都生滿一啲好粗樹幹嘅榕樹
停低五分鐘影咗幾張相就走咗

下個景點係forest in havana
揸入去嗰條路四圍都係草
有啲似拍戲嘅場景

但入面其實冇乜特別
同香港啲水塘差唔多
係草地有好多鳥類嘅屍體

絲打你以前係咪有用第二個名出過遊記
Or係高登有出過

Btw F5
當地pizza同雪糕都冇乜味反而真係平民食
啲貴價嘢係遊客先幫襯
支持國安法嘅垃圾國家
本來買左有程機4 月aur canada havana去多倫多
點知取消左佢又冇send email過黎
Lm
其實一個人去安唔安全
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞