踏破東北無爛鞋

359 回覆
50 Like 13 Dislike
繼續坐車

仙山線快速 E721系

過咗愛子之後乘客明顯少咗好多
本身差唔多企滿嘅車有好多位可以揀

架車經過作並-山寺中間嘅一段仙山隧道嘈到仆街
平時大家搭荃灣綫港島綫嗰啲隧道段都覺得架車好嘈
呢一段路比香港嗰啲更加嘈
我諗真係上到110分貝

順帶一提 仙山線係全日本第一條交流電化嘅路線

個幾鐘就入到嚟山形

再轉左沢線 キハ100
又係全車爆滿

塗裝明顯唔同

仲有LED方向幕

呢條線嘅時間非常難夾
日中有工程
所以大部分所以啲車淨係去到寒河江
入唔到去左沢
係早晚繁忙時間先有

原車返出去山形

唔好以為一張suica卡可以走天涯
日本仲係有好多地方用唔到
尤其係鄉下地方
我試過幾次因為撞咗時間去counter cancel張飛,諗住cancel咗再自己去機出過張新
但就咁同佢哋講cancel佢定老奉唔會做嘢淨係話look
一定要同佢講change佢先會擺張舊飛入機再出過張新
尋晚棟高床板諗清楚 決定更改行程
所以試下自己用機出飛

咁改行程取消嘅指定席飛你點取消?取消指定席飛應該只可以櫃檯?
埋counter搞
因為銀碼$*** 用機係取消唔到
不過我見staff都係直接擺埋一二邊就算
我試過幾次因為撞咗時間去counter cancel張飛,諗住cancel咗再自己去機出過張新
但就咁同佢哋講cancel佢哋老奉唔會做嘢淨係話okok
一定要同佢講change佢先會擺張舊飛入機再出過張新

架車經過作並-山寺中間嘅一段仙山隧道嘈到仆街
平時大家搭荃灣綫港島綫嗰啲隧道段都覺得架車好嘈
呢一段路比香港嗰啲更加嘈
我諗真係上到110分貝

順帶一提 仙山線係全日本第一條交流電化嘅路線

應該係奥新川同面白山高原之間
山形都係爛屎地方
車站入面冇便利店
最近嘅便利店要喺車站行出去四五分鐘先有
買啲嘢上車食返東京

新幹線つばさ158号 E3系2000番台L69編成

好彩唔係中冇叉電位嘅1000番台

是頹晚 卡邦尼長通粉

攞返隻喼 Check-in先
Smart Stay Shizuku 上野駅前

jalan搵應該出到
NEVER TAKE MONORAIL TO/FROM HND
Day 7
試下未食過嘅Wendy's早餐
細粒嘅薯餅又幾特別
係冇茄汁呢樣差啲

成日見啲人咁樣影上野站
我都係第一次喺呢邊行過去睇
睇落同仙台 盛岡差唔多

社長熱香餅

複雜到呢

香港地鐵新車嘅電子路線圖幾時加埋扶手電梯同𨋢嘅資訊

睇返當年原來都係食 善治郎 真心高質
仲記得那時唔知點解無人排隊咋咋衝入去
之後幾日再去見已經多人排到on9
我記得當年要下晝五點幾去先無乜人排隊,真心受歡迎
新幹線とき307号 E7系F35編成

去到高崎轉信越本線211系

個站牌爛到呢

一路上山

嚟到横川

横川站後面係鐵道文化村

信越本線 横川-軽井沢因為1997年通長野新幹線而廢除咗
改用路線巴士上碓冰

JRバス関東(横川駅1010-1044軽井沢駅)

軽井沢轉しなの鉄道線
同樣地 因為1997年通長野新幹線
信越本線 軽井沢-長野交俾3rd sector繼續營運
しなの鉄道線呢邊比起新幹線閘口簡陋得多

坐唔中可以Long/Cross seat轉換嘅SR1系
2020年開始しなの鉄道線為咗慳成本
直接用JR東日本E129系為藍本製造
用嚟換車齡半世紀嘅115系
即係話115系將會買少見少 有得搭好搭

しなの鉄道線 115系
信濃E129嘅塗裝靚過東日本好多
嚟到小諸有51分鐘時間轉車

我決定搏一搏
把握有限嘅時間
出去食當地名產蕎麥麵

笊蕎麦 刻

攻頂食二色盛
即係粗幼兩種凍食

幼嗰隻幾好食

係粗嗰隻感覺有啲生
又或者係類似意大利人嘅Al Dante意粉嗰種感覺

整得幾有心思

115系係呢啲硬櫈

呢度原來仲係在盛夏等待嘅故事舞台

車站大堂仲有菜賣 抵到爛

偶遇湘南色115系

小海線 キハE200系

聲稱係世界第一架柴電Hybrid車

真係唔駛奢望黨鐵會整月台資訊
好快到佐久平

等車時又開飯
食頭先喺軽井沢買嘅峠の釜めし
個兜可以重用
但係我用唔著 同埋實在太重
所以冇拎返去

入面係咁嘅樣

個wasabi漬好鬼難食 仲要乸住個喉嚨

新幹線E7系F3編成 あさま616号

專業嘅車掌(日本冇車長 只有運轉士或者車掌)

高崎再轉車

E7系F28編成 新幹線とき321号
疫情前有為左架SL去左橫川一次,其實個鐵道館細細地又幾好行
橫川個鐵道文化村唔算細喇,大部份車畀你任上喎,呢樣無邊個鐵道館做到
越後湯沢轉個車都咁複雜
好彩我用Pass過

真係出熱水
隊隻手落去好暖 拎返上嚟就仆街凍死

上越線 E129系

山頂開始有雪

宮内

越乃Shu*Kura 6年半前坐過
坐返回頭車去小出

為咗坐只見線
大白川係咪好多大白食大白菜(好撚爛呀屌)

只見線 キハ100

開始4個半鐘嘅忽必裂之旅

2022年11月1號先全線恢復通車

好多學生同我一齊轉車
但係頭3個站落曬

去到只見 會車等半個鐘

駅舍行好遠

仲換埋人

只見乘務員休養室
係咪可以長期休養

成日覺得呢啲Counter好唔老黎
數住幾時又全線收皮咁

唔係落嚟行下都唔知道有得跑印仔Rally

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞