自爆赴英被歧視!吳啟華樂做大灣區樓王:內地輕鬆買間屋

170 回覆
24 Like 243 Dislike
昔日無綫小生吳啟華日前重返無綫,擔任《萬千星輝頒獎典禮2022》嘉賓,勾起不少觀眾集體回憶。近日佢接受內地節目《麗人麗語》訪問,重提年輕時曾到英國讀書,慘遭當地人歧視:「會叫你Chink,行街無端端畀人打都有嘅,同自己好朋友嘅鬼仔傾偈,佢哋都好大鼻,『我哋大英帝國,你哋區區殖民地』。」而於內地定居多年嘅佢,又大讚內地生活指數高:「香港街市買餸閒閒哋一千幾百一次,內地三、兩百都Ok。香港唔好講買樓,租屋都唔掂,內地輕鬆買間屋,仲要大嘅,香港啲樓細到,100平方米已經係豪宅㗎啦!」

其實吳啟華早年已喺中山置業,去年又爆出於深圳買樓定居,有指佢北上發展後賺到荷包「漲卜卜」,2018年更一口氣狂掃大灣區6個單位,160萬一間,絕對係大灣區樓王!
係啦,呢啲失敗人口咪返上去囉

你睇吓尊貴嘅華為公主,甚至乎幾多大陸人偷渡都要去美國加拿大英國你就知道
大讚內地生活指數高
但香港街市買餸閒閒哋一千幾百一次,內地三、兩百都Ok。
條友成日去馬交賭錢
2018年更一口氣狂掃大灣區6個單位,160萬一間

依家值幾多錢?
言行一致
希望多啲藍人效法
講d野唔似英國讀過書
似上微博抖陰睇完學人咁講
唔怪得當年返香港開炸雞店
行街無端端畀人打都有嘅,同自己好朋友嘅鬼仔傾偈,佢哋都好大鼻,

咁癲, 無啦啦通街打人?
Btw 咩叫大鼻?

我以前係中山雅居樂有樓。 15年買嗰陣5500蚊人仔一平方米, 18年升到12000蚊, 22年已經跌返去5500蚊
(利申: 19年已賣)
佢講緊七、八十年代呀,個時連英國文化都唔係好似現在咁廣泛認知,係時實唔奇,現在點會

大公人物:眼界跨越邊界
嗰時啲鬼佬鬼知香港係殖民地咩
一講香港只會講Jackie chan, Bruce lee
啲鬼仔問係咪即係日本😂
多啲阿sir返去大灣區安居樂業就好
詞彙類別
形容詞
粵語詞彙 粵語拼音 聲調
大鼻 daai bei 大6鼻6
現代漢語詞彙1
擺架子
佢去大灣方便自己嫖啫
大鼻 = 自大;睇人唔起
英國佬有無抆你條辮呀?
佢啱,有平價地溝油,平價假雞蛋.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞